Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήBlogAθλητικές ΚακώσειςΑθλητική επάνοδος μετά από αθροσκοπική αποκατάσταση ρήξης Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου.

Αθλητική επάνοδος μετά από αθροσκοπική αποκατάσταση ρήξης Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ

 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Στους αθλητές η σημαντική πρόοδος τόσο στις τεχνικές ανακατασκευής του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) όσο και στην μετεγχειρητική αποκατάσταση, έχει οδηγήσει σε βελτίωση των αποτελεσμάτων και αυξημένες προσδοκίες για την επιστροφή τους στους αγώνες. Η βιβλιογραφία προσφέρει κάποια στοιχεία που μπορούν να κατευθύνουν τον γιατρό της ομάδας αλλά είναι διαθέσιμα ελάχιστα κριτήρια και γενικές κατευθυντήριες οδηγίες που να καθορίζουν ακριβώς την επιστροφή των αθλητών.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ρήξη του ΠΧΣ είναι μία από τις συχνότερες συνδεσμικές κακώσεις του γόνατος σε αθλητές και αποτελεί πάνω από το 64% όλων των τραυματισμών γόνατος σε  “cutting and pivoting” αθλήματα.

Για τους αθλητές που θέλουν να επιστρέψουν, η θεραπεία πρέπει να είναι χειρουργική με στόχο τη διόρθωση της λειτουργικής αστάθειας του γόνατος και τη μείωση του κινδύνου για υποκείμενους τραυματισμούς των μηνίσκων και του αρθρικού χόνδρου.

Μελέτες δείχνουν ασυμφωνία μεταξύ προσδοκιών και επιστροφής, με τα ποσοστά επιστροφής να κυμαίνονται μεταξύ 60% και 80% ανάλογα με το άθλημα. Σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση 5.770 ασθενών με συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ το συνολικό ποσοστό επιστροφής στα αθλήματα ήταν 82%, μα μόνο το 63% επέστρεψε στο ίδιο άθλημα και το 44% σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Πλήθος ερωτημάτων κάνουν την επιστροφή στους αγώνες μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το επίπεδο του ανταγωνισμού που θα επιστρέψει ο αθλητής, η επίδραση του νοητικού του επιπέδου, καθώς και η πιθανότητα επανατραυματισμού του.

Στην προσπάθεια να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα με βάσει τα στοιχεία της βιβλιογραφίας παρουσιάζονται οι σημαντικότερες προεγχειρητικές, διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές αρχές που επηρεάζουν την επιστροφή των αθλητών μετά από ανακατασκευή του ΠΧΣ.

Διαβάστε περισσότερα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments