Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρωματοθεραπεία, ένα δώρο της φύσης, www.e-physioshop.gr

Η αρωματοθεραπεία έχει μια μακρά ιστορία 5.000 ετών. Είναι η επιστήμη που αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων, προκειμένου να διατηρήσει και να βελτιώσει την ομορφιά, την υγεία και τη διάθεση του ανθρώπου. Η εφαρμογή της δεν περιορίζεται σε ένα μόνο μέρος μόνο του ανθρώπινου σώματος, αλλά επεκτείνεται σε όλη του την υπόσταση, πρόσωπο, σώμα και ψυχή.

Αιθέρια έλαια Η «ψυχή» των φυτών

Βρίσκονται σε συμπυκνωμένη μορφή στα άνθη, τα φύλλα, τον καρπό ή στις ρίζες του φυτού, προσδίδοντας του χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση. Τα προσλαμβάνουμε από τα διάφορα μέρη του φυτού με απόσταξη ή με μηχανική πίεση. Είναι ιδιαίτερα διεισδυτικά και μπορούν να φτάσουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, όπου περνούν στο κυκλοφορικό μας σύστημα. Επίσης είναι πτητικά, δηλ. εξατμίζονται γρήγορα και φτάνουν μέσω της όσφρησης στα διάφορα κέντρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να επιδρούν στον ψυχισμό μας και να επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Έτσι, τα αιθέρια έλαια που επιλέγουμε ανάλογα με τις ιδιότητές τους, όταν απορροφηθούν από τον οργανισμό, χαλαρώνουν και ηρεμούν ή τονώνουν και αναζωογονούν…

Οδηγίες για την ασφαλή χρήση των αιθερίων ελαίων

• Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με σεβασμό και προσοχή. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα στο δέρμα. Εξαίρεση αποτελούν τα αιθέρια έλαια Λεβάντα (έγκαυμα), Γεράνιο (έρπης χειλέων), Tea Tree (μυκητιάσεις σώματος), Ylang-Ylang και Σανδαλόξυλο (χαλάρωση)

• Διαλύονται σε 100% φυτικά έλαια.

• Το ποσοστό διάλυσης για τα παιδιά και για τα υπερευαίσθητα άτομα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1%

• Τα αιθέρια έλαια πρέπει να φυλάσσονται σε σκουρόχρωμα φιαλίδια μακριά από το φως, την υγρασία, τη θερμότητα και μακριά από τα παιδιά

• Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την διάρκειά της εγκυμοσύνης, χωρίς τη συμβουλή γιατρού ή αρωματοθεραπευτή,

• Άτομα που κάνουν ομοιοπαθητική, θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αιθέριο έλαιο μέντας, κανέλας και καμφοράς

• Κατά τη διάρκεια των εισπνοών, πρέπει να έχουμε κλειστά τα μάτια

• Δεν πρέπει να λαμβάνονται εσωτερικά, χωρίς συμβουλή γιατρού ή αρωματοθεραπευτή.

• Αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια, διαφορετικά ξεπλύνετε με νερό ή πλήρες γάλα.

Απλές εφαρμογές αιθερίων ελαίων στην καθημερινή ζωή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια για τις καλλυντικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Μασάζ

Το μασάζ σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά αποτελεί μια από την βασικότερες πρακτικές εφαρμογές της αρωματοθεραπείας. Η δράση του, σε συνδυασμό με τη δράση των αιθερίων ελαίων έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, όπως στρες, ψυχική κούραση και αϋπνία (λόγω της πολύ ισχυρής αλληλεπίδρασης αφής και όσφρησης). Χάρη στη μεγάλη διεισδυτικότητά τους και τις κινήσεις μασάζ, τα αιθέρια έλαια απορροφώνται πολύ γρήγορα και φθάνουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Έτσι, επιδρούν στο νευρικό σύστημα, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας τόνωση ή χαλάρωση. Επιπλέον, με κινήσεις μασάζ τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα το δέρμα να αποκτά λάμψη και ζωντάνια.

Συμβουλή: Προτιμήστε να κάνετε μασάζ ύστερα από ένα ζεστό μπάνιο, γιατί τότε οι πόροι του δέρματος είναι ανοιχτοί και απορροφούν καλύτερα το λάδι. Το μασάζ πρέπει να γίνεται με απαλές κυκλικές κινήσεις, ώστε να αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί στους ιστούς του δέρματος.

Μπάνιο

Ένας από τους πιο απλούς και ευχάριστους τρόπους χρήσης των αιθερίων ελαίων είναι στο μπάνιο και στο ντους, για τόνωση, αναζωογόνηση και μοναδική αίσθηση απαλότητας στην επιδερμίδα. Πέρα από την ευχάριστη αίσθηση, το μπάνιο βοηθά στη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, όπως ερεθισμένη επιδερμίδα, πόνοι μυών, ρευματισμοί και αρθρίτιδα. Απλά προσθέστε αιθέρια έλαια στη μπανιέρα, το αφρόλουτρο ή στο σφουγγάρι και απολαύστε τις μοναδικές τους ιδιότητες.

Ποδόλουτρο

Ένα ποδόλουτρο μπορεί να χαρίσει δροσιά και ξεκούραση σε κουρασμένα πόδια, αλλά και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ρευματικών πόνων, υπερβολικής εφίδρωσης, καθώς και μυκήτων.

Εισπνοές

Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ πτητικά και διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Οι εισπνοές είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε αναπνευστικά προβλήματα, στο κρυολόγημα και το βήχα. Επιπλέον βοηθούν στο βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας.

Εισπνοές για κρυολόγημα

Προσθέστε 8 σταγόνες Μέντα στη συσκευή αρωματικού χώρου ή 8 σταγόνες Ευκάλυπτο σε ένα μπολ με 1lt ζεστό νερό και κάντε εισπνοές.

Εισπνοές για τη ναυτία

Ρίξτε σε ένα μαντήλι 3-4 σταγόνες Μέντα και εισπνεύστε.

Κομπρέσες

Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη σε καταστάσεις που ζητούν άμεση ανακούφιση, όπως πόνοι μυών, πονοκέφαλος, ημικρανίες, μώλωπες και αποστήματα. Οι κρύες κομπρέσες είναι ιδανικές για τραυματισμούς, μώλωπες, οιδήματα, πονοκέφαλο και πυρετό, ενώ οι ζεστές, είναι ιδανικές για μυϊκούς πόνους, πονόδοντο, αποστήματα.

Κομπρέσες για τον πονοκέφαλο

Σε μισό λίτρο νερό προσθέστε 6 σταγόνες αιθερίου ελαίου Λεβάντα. Βρέχετε ένα βαμβακερό πανί, το στύβετε, το τοποθετείτε στο μέτωπο και μετά επαναλαμβάνετε.

Πόνοι μυών

Εναλλάσετε ζεστές και κρύες κομπρέσες, χρησιμοποιώντας μερικές σταγόνες Λεβάντα ή Ευκάλυπτο, προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον πόνο ή το πρήξιμο. Αφήνετε την κάθε κομπρέσα για 2-3 λεπτά. Επαναλάβετε την εναλλαγή 2-3 φορές, τελειώνοντας πάντα με την κρύα κομπρέσα.

Γαργάρες και στοματικά διαλύματα

Για την αντιμετώπιση στοματικών μολύνσεων, πόνων λαιμού, δυσάρεστης αναπνοής ή άλλων παθήσεων στα ούλα, οι πλύσεις ή οι γαργάρες με κάποιο αντισηπτικό αιθέριο έλαιο αποτελούν την καλύτερη λύση. Ο πιο απλός τρόπος να φτιάξετε διάλυμα για γαργάρες είναι να ανακατέψετε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα ποτήρι με νερό.

Γαργάρες για δροσερή αναπνοή

Προσθέστε 5 σταγόνες Μέντα σε μισό ποτήρι νερό και κάντε γαργάρες.

Αρωματισμός χώρου

Δημιουργείστε ατμόσφαιρα, αλλάξτε διάθεση.

Τα αιθέρια έλαια θα σας βοηθήσουν να ανανεώσετε, με τον πλέον φυσικό τρόπο, τόσο την ατμόσφαιρα στο χώρο που κινείστε, όσο και τη διάθεσή σας, Χάρη στις ευεργετικές τους ιδιότητες, εξουδετερώνουν τη μυρωδιά του καπνού χαρίζοντας δροσιά και φρεσκάδα, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα, να συγκεντρωθείτε όταν κάνετε εργασία που απαιτεί πνευματική διαύγεια ή να εξασφαλίσει καθαρή ατμόσφαιρα από μικρόβια, όταν είστε κρυωμένοι.

Δυσάρεστες μυρωδιές

Σε 100ml νερό, προσθέστε 10 σταγόνες Πορτοκάλι και 10 σταγόνες Λεμόνι και ψεκάστε το χώρο.

Συνιστώμενη δοσολογία αιθερίων ελαίων

Μασάζ
Ενήλικες: 50 σταγόνες σε 100ml φυτικού ελαίου.
Υπερευαίσθητα άτομα: Μέχρι 20
σταγόνες σε 100ml φυτικού ελαίου.
Παιδιά έως 12 ετών: Μισή ποσότητα από τη συνιστώμενη δόση για ενήλικες

Εισπνοές
8 σταγόνες σε 1lt ζεστό νερό 4 σταγόνες σε μαντήλι

Μπάνιο
10 σταγόνες στη μπανιέρα 4 σταγόνες στο σφουγγάρι

Γαργάρες
10 σταγόνες σε 1 ποτήρι νερό

Κομπρέσες ζεστές ή κρύες
6 σταγόνες σε μπολ με νερό

Χώρος
4-8 σταγόνες στην κεραμική συσκευή

Ποδόλουτρο
5 σταγόνες σε λεκάνη με χλιαρό νερό

Στο www.e-physiοshop.gr θα βρείτε περισσότερα από 30 διαφορετικά Αιθέρια έλαια για κάθε σας ανάγκη!

“Η Φύσις ηγεμονικότερον απάντων…”
Ιπποκράτης

Πηγή: “Αρωματοθεραπεία, ένα δώρο της φύσης”, Φαρμακείο της Φύσης.

www.e-physioshop.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ