Ο Γκέλσης Ιωάννης είναι Πτυχιούχος του τμήματος Κινησιοθεραπείας – Φυσικοθεραπείας της Εθνικής Γυμναστικής Ακαδημίας Σόφιας – Βουλγαρία το 1998.
Το 2013 δημιούργησε το Φυσικοθεραπευτήριο “Kinesiotherapy”, έναν χώρο Αποκατάστασης και Θεραπείας φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη αποτελούμενο από 6 συναδέλφους Φυσικοθεραπευτές με ξεχωριστές εξειδικεύσεις ο καθένας!
Από το 2002 έως το 2010 εργάζονταν στη Μ.Ε.Θ. αλλά και στον τομέα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.
To 2011, επέστρεψε για 6 μήνες ως εξωτερικός συνεργάτης στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο για τις ανάγκες της συνεργασίας της κλινικής με την Λιβύη, για την αποκατάσταση τραυματιών πολέμου λόγω του εμφυλίου «Αραβική Άνοιξη».
Από το 2016 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Α.Π.Θ. της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Θ. παρακολουθώντας παιδιά και ενήλικους με Αιμορροφιλία.
Έχει εξειδικευτεί στην
- «Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία της Σπονδυλικής Στήλης» (McKenzie),
- “Dry Needling, Σύνδρομα Μυοπεριτονιακού Πόνου – Trigger Points”,
- “Bands, Balls and Balance Workshop – Thera-band Academy»,
- «Mulligan Concept»,
- Εμβιομηχανική του Κάτω Άκρου και την Δημιουργία Ορθωτικών Συσκευών («Πέλματα»).
- Ergon Technique
- Manual Therapy
- Explain Pain
- Βιοϊατρικό Βελονισμό
Το 2018 ολοκλήρωσε την Μετεκπαίδευση του στο Manual Therapy και το 2019 πιστοποιήθηκε ως Εξειδικευμένος Μυοσκελετικός Φυσικοθεραπευτής – ΟΜΤ σύμφωνα με τον IFOMPT.
Το 2018 ήταν προσκεκλημένος της οργανωτικής επιτροπής στο “17ο Ετήσιο Συνέδριο Β΄κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης-Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης με την συνεργασία τμήματος Μελέτης και Αποκατάστασης Νευρολογικών παθήσεων και τμήμα Γηριατρικής Αποκατάστασης-ΕΕΦΙΑΠ” όπου παρουσίασε την “Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στην Φύση – Gymstick Nordic Walking Rehabilitation”.
Το 2019 στη Μαδρίτη στο πλαίσιο του «WFH 16th International Musculoskeletal Congress» ως μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής, τμήματος του «Ειδικού Κέντρου Αιμορραγικών Διαθέσεων Παίδων και Εφήβων», ανάρτησαν Poster με θέμα «Τα Οφέλη της Υδροθεραπείας σε Παιδιά με Αιμορροφιλία».
Το 2019, στο 30ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, «Δορυφορικό Συμπόσιο (SOBI), Η Αιμορροφιλία Σήμερα, Επαναπροσδιορίζοντας την Υγεία των Αρθρώσεων και τη Διαχείριση του Πόνου του Αιμορροφιλικού Ασθενούς», παρουσίασε την προφορική ανακοίνωση με θέμα “Ενήλικας με Αιμορροφιλία: Διαχείριση πόνου, εξατομικευμένη θεραπευτική άσκηση και αύξηση της λειτουργικότητας”
Το 2020 εκπαιδεύτηκε σε «Τακτική Διάσωσης Μάχης (Επίπεδο – 1)» που αφορά την τακτική φροντίδα απωλειών μάχης μέσα από το φάσμα του CoTCCC/DoD. Είναι το πρώτο σχολείο εκπαίδευσης «Πρώτων Ανταποκρινόμενων Μάχης» στην Ελλάδα το οποίο διδάσκεται σε ΝΑΤΟικά σχολεία και πιο συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟικό κέντρο εκπαίδευσης MPSOTC (ΠΚΕΕΥΕ) στα προγράμματα Multinational PSOs Officers και UN Military Observers.
Παρακολουθεί και συμμετέχει σε Σεμινάρια, Συνέδρια, Ημερίδες με θέμα την Αποκατάσταση Νευρολογικών και Ορθοπεδικών Ασθενών με στόχο την Αναβαθμισμένη Παροχή και Ποιότητα Αποκατάστασης σύμφωνα με Επιστημονικά Τεκμηριωμένα Πρωτόκολλα Θεραπείας.
Συμμετοχή σε δημοσιεύσεις:
- Aquatic Exercise as Therapeutic Intervention in Patients with Hemophilia M. Economou, A. Adramerina, A. Teli, S. Simeonidis, I. Gelsis, I. Tsalavoutas, S. Vakalopoulou
- Treatment Individualization Using Pharmacokinetic Studies and Joint Ultrasound Imaging in Pediatric Patients With Hemophilia. Adramerina A1, Teli A, Symeonidis S, Gelsis I, Gourtsa V, Economou M
- The impact of COVID19 pandemic on hemophilia care:Experience of a single Pediatric Treatment Center. Vousvouki Maria, Ghelsis Ioannis, Adremerina Alkistis, Teli Aikaterini, Economou Marina Bleeding Disorders’ Center for Children and Adolescents, 1 st Pediatric Department, School of Medicine, Faculty of Health Sciences, Aristotle University of Thessaloniki, Greece