Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήUncategorizedΕυθειασμός αυχένα, γράφει ο Κώστας Σακελλαρίου, Φυσικοθεραπευτής

Ευθειασμός αυχένα, γράφει ο Κώστας Σακελλαρίου, Φυσικοθεραπευτής

Ορισμός του όρου ευθειασμός αυχένα (Ευθειασμός ΑΜΣΣ)

Ο «ευθειασμός αυχένα», συναντάται πολύ συχνά και είναι μια κοινή «διάγνωση» την οποία αναφέρουν πολλοί άνθρωποι που μας επισκέπτονται για θεραπεία και σημαίνει την απουσία της «φυσιολογικής» καμπυλότητας του αυχένα. Ο γενικότερος όρος «ευθειασμός σπονδυλικής στήλης» αφορά τόσο τον αυχένα, όσο και την περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (τη μέση).

Ευθειασμός και καμπυλότητα του αυχένα

Εκτός από τον ευθειασμό, μπορεί να συναντήσει κανείς και άλλες παραλλαγές που αφορούν την καμπυλότητα του σκελετού, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία στην οποία βλέπουμε :

Α. Αυχένα με λόρδωση (αυτό που λένε φυσιολογική λόρδωση ή φυσιολογική καμπυλότητα του αυχένα)
Β. Αυχένα με ευθειασμό
Γ. Αυχένα με κύφωση
Δ. Αυχένα σχήματος S

Μύθοι και αλήθειες

Από τι προκαλείται ο ευθειασμός αυχένα; Είναι παθολογική κατάσταση;

Ο ευθειασμός είναι μια «διάγνωση» η οποία έχει προκαλέσει άγχος και τρόμο σε πολλούς ανθρώπους καθώς πιστεύουν ότι κάτι έχει αλλάξει στο σχήμα της σπονδυλικής στήλης τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτη σε «βλάβες» και συχνά αναζητούν τρόπους να επαναφέρουν την ευθειασμένη σπονδυλική τους στήλη στη σωστή της κατάσταση που είναι η λόρδωση που θα «πρέπει» να έχει.

Η πραγματικότητα όμως διαφέρει πάρα πολύ από αυτή την άποψη. Ο ευθειασμός της σπονδυλικής στήλης δεν είναι τίποτε άλλο από μια ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ και ακίνδυνη κατάσταση, η οποία ΔΕΝ είναι παθολογική.

Είναι ακριβώς το ίδιο όσο το να έχει κάποιος καστανά μαλλιά ή γαλάζια μάτια, δηλαδή είναι ένα χαρακτηριστικό της κατασκευής του σκελετού με το οποίο το σώμα έχει μάθει να λειτουργεί απολύτως φυσιολογικά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments