Η Πανδημία Covid-19 και το ανθρώπινο μυαλό …
Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί τον θρίαμβο του ανθρώπινου μυαλού, της επιστήμης, της υψηλής τεχνολογίας και της ανθρώπινης συνεργασίας !!
Μπορεί η αντιμετώπιση, αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας, που όμοιά της η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κάθε 100 χρόνια, για μερικούς να είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τους γιατρούς, για άλλους να είναι ένα ακόμα πολιτικό πρόβλημα και μια ακόμη ευκαιρία διεκδίκησης αιτημάτων που χρονίζουν τα τελευταία 50 χρόνια (!!) και για κάποιους άλλους (ευτυχώς λίγους…) ένα ανύπαρκτο θέμα που το δημιούργησαν οι Μασόνοι, οι Εβραίοι, οι εξωγήινοι ή δεν ξέρω ποιοι άλλοι…
Όλοι όμως αναρωτιούνται τι κάνουν οι επιστήμονες τόσους μήνες για τον κορωνοϊό και δεν λύνουν το πρόβλημα με τα εμβόλια και τις θεραπείες.
Επειδή τυχαίνει, να αποτελώ και εγώ έναν (πολύ μικρό…) κρίκο αυτής της τεράστιας αλυσίδας, θα ήθελα απλά να επισημάνω σε όλους αυτούς, που εύκολα κρίνουν τους πάντες και τα πάντα, ότι αυτή τη φορά, επιστήμονες, κράτη, οργανισμοί και θεσμοί αντέδρασαν ταχύτατα.
Και η αντίδραση αυτή ήταν γρήγορη και αποτελεσματική, τόσο σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν θα μιλήσω για τον ανθρώπινο παράγοντα και για την συμβολή των Υγειονομικών σ’αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, για ευνόητους λόγους…
Κάποια στιγμή όλοι κρίνονται, εκ του αποτελέσματος …
Όμως, σε καθαρά τεχνοκρατικό και επιστημονικό επίπεδο, αν δούμε τον δικό μας και μόνο μικρόκοσμο, την πόλη μας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, την Ιατρική Σχολή, βλέπουμε πως γρήγορα αντέδρασαν ΟΛΟΙ, δημιουργήθηκαν έγκαιρα 4 Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, μια Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Παίδων, 2 Μονάδες ΜΕΘ, Εργαστήριο Μικροβιολογίας για τον μοριακό έλεγχο των δειγμάτων που καταφθάνουν από όλη τη ΒΔ Ελλάδα, έγινε έγκαιρα η προμήθεια πανάκριβου εξοπλισμού Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, είτε αυτός αφορά τη νοσηλεία ασθενών κρουσμάτων κορωνοϊού, είτε την εργαστηριακή διαγνωστική διαδικασία, έγινε έγκαιρη προμήθεια τεράστιων ποσοτήτων αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν συστήματα Πληροφορικής υψηλής τεχνολογίας.
Υπήρχε η τεχνογνωσία και η προηγούμενη εμπειρία ετών και έτσι έγινε δυνατή η ταχύτατη ψηφιοποίηση των εργαστηριακών και κλινικών διαδικασιών, τόσο για την έγκαιρη εργαστηριακή ανίχνευση των θετικών δειγμάτων Covid-19, είτε αυτή αφορά την αποτελεσματική και έγκαιρη νοσηλεία των νοσηλευομένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο μας, είτε αυτή αφορά την άμεση κοινοποίηση του αριθμού των θετικών κρουσμάτων στους αρμόδιους φορείς (ΕΟΔΥ, Υπουργείο Υγείας, Πολιτική Προστασία κλπ).
Αρκεί και μόνο να αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων κοινοποιούνται ταχύτατα και μέσα σε λίγες ώρες είναι γνωστά, σε κάθε πολίτη μέσω του διαδικτύου, αποτελέσματα τουλάχιστον 20.000 εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων καθημερινά, σε εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και σε όλα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, είναι σε εξέλιξη δεκάδες κλινικές μελέτες, οι οποίες με μια απίστευτη ταχύτατη διαδικασία κοινοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, σε αντίστοιχα Ιδρύματα, στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν σαν στόχο την ανακάλυψη ασφαλών θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Η αντίδραση της Ιατρικής επιστήμης ήταν γρήγορη.
Απίστευτα γρήγορη.
Σ’αυτό συνέβαλε η άψογη, έγκαιρη και αποτελεσματική συνεργασία της Ιατρικής και με άλλες επιστήμες, όπως της Βιολογίας, της Χημείας, της Πληροφορικής, της Ενβιομηχανικής.
Μέσα σε 9 μήνες μελετήθηκε το γονιδίωμα, με την βοήθεια Υπερυπολογιστών και ειδικού Λογισμικού, κάτι που πριν από 30 χρόνια ήταν αδύνατο.
Σχεδιάστηκαν σε υπερυπολογιστές μόρια και μελετήθηκαν αδυναμίες του ιού και συμπεριφορές.
Σε 9 μήνες βγήκαν δεκάδες συνθέσεις εμβολίων και πέρασαν τρεις φάσεις δοκιμών με παράλληλες χιλιάδες σελίδες, εκατοντάδων επιστημονικών δημοσιεύσεων.
Σε 9 μήνες σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία μία πελώρια αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης σε όλο τον κόσμο.
Ειλικρινά, νομίζω ότι δεν έχει υπάρξει ανάλογη τέτοια παγκόσμια προσπάθεια σε διάθεση πόρων, ταχύτητα λήψης αποφάσεων, πολιτική στήριξη, συγκέντρωση εγκεφάλων, συνεργασία με υπερμηχανές σκέψης (Συστήματα Τεχνητής Νοσημοσύνης) και παραγωγής.
Δεν είναι υπερβολή να θεωρείται άθλος αυτό που πέτυχε η ανθρωπότητα με τη συνεργασία επιστημών όλων των κλάδων μπροστά σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, κάτι που θα καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία και θα συζητιέται για χιλιετίες, χωρίς καμία υπερβολή.
Μέσα σε 9 μήνες τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων είναι εξαιρετικά.
Έχουμε δυο εμβόλια (Pfizer/BioNTech) και Moderna με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και επίσης πάρα πολύ καλά αρχικά αποτελέσματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca.
Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν και πολύ καλά αποτελέσματα και από το Ρωσικό εμβόλιο (ανήκει στην ίδια κατηγορία με το εμβόλιο της Οξφόρδης) και από εμβόλια άλλων εταιρειών και Πανεπιστημίων που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές με αυτές των Pfizer και Moderna.
Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί έτσι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να καλύψουν ένα 30-50% του παγκόσμιου πληθυσμού εντός του 2021, αφού είναι προφανές ότι δεν αρκούν μόνο τα τρία εμβόλια (Pfizer/Moderna/Oξφόρδη) για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
Βέβαια είμαι σίγουρος πως και πάλι θα υπάρξουν αρκετοί που θα αρχίσουν να αναρωτιούνται δημόσια, είτε με προσωπικές τους δημοσιεύσεις και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είτε μέσω των κολλητών τους “δημοσιογράφων”, πως έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα;
Μήπως κάτι περίεργο παίζει;
Μήπως έβαλε πάλι το χέρι του ο Μπιλ Γκέϊτζ για να μας φυτέψουν στο μυαλό το τσιπάκι που τόσα χρόνια σχεδιάζει για να μας βάλει στο χέρι του ;
Μήπως έγιναν εκπτώσεις στις διαδικασίες ανακάλυψης και παραγωγής;
Όπως αναφέρει και ο φίλος καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, η πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις.
Αντίθετα, επιτεύχθηκε λόγω της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού, λόγω της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμές, λόγω των τεραστίων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές και φυσικά λόγω της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων, πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).
Ακόμη πολλοί αναρωτιούνται αν θα έχουμε πλέον κάθε χρόνο τον Covid στη ζωή μας και αν θα πρέπει να τον κυνηγάμε συνέχεια με τις μεταλλάξεις του και συνεχή εμβόλια;
Είναι βέβαιο ότι πλέον έχουμε την τεχνογνωσία και πάρα πολλές δυνατότητες και επιλογές με όλα αυτά τα υποψήφια εμβόλια, ώστε εάν ο ιός μεταλλαχθεί να τροποποιήσουμε ελαφρά το εμβόλιο και εάν χρειαστεί να το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο.
Αυτό γίνεται και στην περίπτωση του εμβολίου της γρίπης.
Από όλα αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι αναγκαίο να αντέξουμε για μερικούς μήνες ακόμη, για να μη καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μην έχουμε μεγάλες απώλειες.
Θα τον νικήσουμε τον κορωνοιό, δεν θα μας νικήσει !!
Με τη βοήθεια της επιστήμης και με την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας.
Αφήστε στην άκρη τις θεωρίες συνωμοσίας, απομονώστε τους αμφισβητίες και τους γραφικούς και δώστε έτσι έμμεσα μια ανάσα σε όλους τους Υγειονομικούς που αγωνίζονται εδώ και 9 μήνες, στα Νοσοκομεία μας, σε όποια θέση και αν βρίσκονται μέσα στο Σύστημα Υγείας.
Αφήστε για κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον είτε τους ηρωισμούς και τις μαγκιές είτε τις ιδεοληψίες και τα πολιτικά σας απωθημένα.
Καλό σας βράδυ Σύντροφοι (με την καλή έννοια πάντα ….)
και καλή δύναμη σε όλους τους Συναδέλφους Υγειονομικούς.
Κωνσταντίνος Τρεμπέλης, IT Manager Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,δημοσίευση στο FB, 24/11/2020