Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήBlogΘεραπευτική ΆσκησηΠρωτόκολλα Θεραπευτικής Άσκησης στα ανοϊκά σύνδρομα

Πρωτόκολλα Θεραπευτικής Άσκησης στα ανοϊκά σύνδρομα

Δεδομένου ότι αναμένεται ο πληθυσμός των άνω των 60 ετών παγκοσμίως θα φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια έως το 2050 αποτελεί διάχυτη για τις αλλαγές που επισυμβαίνουν στη φυσιολογία του εγκεφάλου κατά την γήρανση με αποτέλεσμα την έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας στους υπερήλικες και την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων με τη μορφή της ήπιας γνωσιακής διαταραχής (ΗΓΔ) και της άνοιας. Η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών για την άνοια καθιστούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα για τα συστήματα δημόσιας υγείας τη διατήρηση μιας υγιούς γνωσιακής λειτουργίας, η οποία ορίζεται ως η ικανότητα να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε, να σχεδιάζουμε, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να διατηρούμε ένα καθαρό, δραστήριο μυαλό.
Προγράμματα θεραπευτικής άσκησης που χρησιμοποιούνται με τη νοητική λειτουργία
Είδη άσκησης: Η αερόβια άσκηση είναι η προτεινόμενη θεραπευτική παρέμβαση, ενώ ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης με τη χρήση αντιστάσεων είναι λιγότερο μελετημένη. Επίσης, βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης οι συνδυαστικές ασκήσεις μυαλού και σώματος, τα συνδυαστικά πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης με αερόβιο άσκηση και διατατικές ασκήσεις των μυών (ασκήσεις ευλυγισίας) η/και με ασκήσεις ισορροπίας και με ασκήσεις στο νερό (ιαματική άσκηση) και βιντεοπαιχνίδια. Το περπάτημα είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή αερόβιας άσκησης. Στα υπόλοιπα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης συμπεριλαμβάνονται οι σωματικές δραστηριότητες με ποδηλασία, με το χορό και ο συνδυασμός περπατήματος με τα παραπάνω. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι αερόβιες θεραπευτικές παρεμβάσεις υπερτερούν σε σχέση με τις λιγότερο μελετημένες, όπως οι ασκήσεις μυαλού και σώματος, αλλά ότι έως σήμερα πλειονότητα των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων υποστηρίζουν την αερόβια θεραπευτική παρέμβαση.

Κατεβάστε και ενημερωθείτε ΚΕΣΥ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΟΪΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ

Αν έχετε απορίες – ερωτήσεις ή θέλετε να ενταχθείτε σε κάποιο απο τα εξατομικευμένα προγράμματα του Φυσικοθεραπευτηρίου “Kinesiotherapy” που προσαρμόζονται συνεχώς στις δικές σας ανάγκες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Γκέλσης Ιωάννη, Φυσικοθεραπευτήριο Kinesiotherapy, Ωραιόκαστρο,Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments