Ο συγκεκριμένος οδηγός επικεντρώνεται στην πρωτοβάθμια πρόληψη!
Πρωταγωνιστές είναι ο ηλικιωμένος και ο οικογενειακός φροντιστής του! Μέσα από απλά βήματα που μπορούν να ενταχθούν εύκολα και ανέξοδα στην καθημερινότητα του ηλικιωμένου ατόμου επιχειρείται η καθοδήγηση τόσο του ίδιου, όσο και του οικογενειακού φροντιστή προκειμένου να προληφθούν οι πτώσεις και να μειωθεί το άγχος και η ανασφάλεια που και οι δυο βιώνουν. Η αναγνώριση και η αποφυγή των κινδύνων που μπορούν να οδηγήσουν σε μια πτώση, καθώς και οι τεχνικές πρόληψης των πτώσεων μέσω της σωματικής άσκησης συνδράμουν θετικά στη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ποιότητας της ζωής του ατόμου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες ανήλθε στα 84,1 έτη και 78,9 έτη για τους άντρες – για το έτος 2014. Το ποσοστό των ηλικιωμένων στην Ευρώπη των 28 χωρών άνω των 65 ετών (Τρίτη ηλικία) ανήλθε σε 18,9% για το έτος 2015 και πρόκειται να αυξηθεί σταδιακά στο 26,9% το έτος 2040. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 από 20,9% που είναι σήμερα, θα αγγίξει το 25,6% το έτος 2030 και το 30,5% για το έτος 2040. Αντίστοιχα το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών (μιλάμε πια για Τέταρτη ηλικία!) ανήλθε για το έτος 2015 στο 5,3% και πρόκειται να αυξηθεί στο 9% για το έτος 2040. Σε απόλυτα νούμερα η Ελλάδα είχε 681.000 ηλικιωμένους άνω των 80 ετών για το έτος 2015, τρεις φορές περισσότερους σε σχέση με το 1980!
Η μακροζωία δημιουργεί νέες προκλήσεις, όχι μόνο για τα άτομα και τις οικογένειές τους, αλλά και για την κοινωνία συνολικότερα. Τα επιπλέον χρόνια ζωής δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε άτομο για μεγαλύτερη αυτοπραγμάτωση, όπως την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, την ενασχόληση με καινούριες δραστηριότητες, την εκπλήρωση επιθυμιών και ονείρων, την ενεργή εθελοντική προσφορά στην κοινότητα ή στην οικογένεια. Βασική προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η εξασφάλιση καλής υγείας! Η υγεία, όπως ορίζεται από τον Π.Ο.Υ., δεν σχετίζεται μόνο με την σωματική υγεία, την απουσία δηλαδή ασθενειών, αλλά και με την κοινωνική και πνευματική ευεξία. Η ποιότητα της ζωής εξαρτάται από τη λειτουργικότητα και αυτονομία του ατόμου που επηρεάζονται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες ενδογενείς (π.χ. την κληρονομικότητα, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του) και εξωγενείς, όπως από το περιβάλλον που ζει, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, το σύστημα υγείας στον τόπο που ζει, καθώς και από μακροοικονομικούς παράγοντες που συνδέονται με κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και στρεβλώσεις.
Μέσα από τη σύγχρονη επιστήμη της Γεροντολογίας, αλλά και από παραδείγματα καλών πρακτικών, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη να προωθηθεί ένα θετικό πρότυπο της γήρανσης, ως ενός φυσιολογικού εξελικτικού σταδίου της ζωής μας. Τόσο στην «Παγκόσμια Επισκόπηση για τη Γήρανση και την Υγεία» που δημοσιεύτηκε το 2015 από τον Π.Ο.Υ., όσο και σε κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ενεργού Γήρανσης 2012 (active ageing) τονίζεται η αναγκαιότητα εγκατάλειψης των αρνητικών στερεοτύπων ανικανότητας και εξάρτησης των ηλικιωμένων ατόμων.
Κατεβάστε τον “ΟΔΗΓΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΤΩΣΕΩΝ Aσφαλείς στο Σπίτι 2016 της PRAKSIS” και ενημερωθείτε. odigos_asfaleis_stospiti
Η έκδοση του οδηγού πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΆ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΆ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope.
Αν έχετε απορίες – ερωτήσεις ή θέλετε να ενταχθείτε σε κάποιο απο τα εξατομικευμένα προγράμματα του Φυσικοθεραπευτηρίου “Kinesiotherapy” που προσαρμόζονται συνεχώς στις δικές σας ανάγκες, επικοινωνήστε μαζί μας.
Γκέλσης ωάννης – Φυσικοθεραπευτήριο “Kinesiotherapy” – Ωραιόκαστρο – Θεσσαλονικη