Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές για τους μεγαλύτερης ηλικίας φανατικούς με την άσκηση


Harvard Health Publishing

Συνεχίστε έτσι, τα πάτε καλά! Μειώστε όμως το επίπεδο δραστηριότητας, εάν χρειάζεται, και μην παραμελείτε άλλες συνήθειες που είναι υγιεινές για την καρδιά!

Μήπως είστε από αυτούς που όχι μόνο επιτυγχάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα άσκησης, αλλά την ξεπερνούν κιόλας τις περισσότερες ημέρες; Οι ομοσπονδιακές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης κάθε εβδομάδα για όλους τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι 65 ετών και άνω.

Ορισμένοι άνθρωποι, όμως, δαπανούν πολύ περισσότερο χρόνο στην άσκηση, περνώντας καθημερινά ολόκληρη ώρα στο γυμναστήριο ή τρέχοντας, συχνά σε συνδυασμό με πολλή σωματική δραστηριότητα τα Σαββατοκύριακα – παίζοντας τένις ή κάνοντας ποδηλασία, πεζοπορία ή σκι, για παράδειγμα.

Συμβουλές για τους μεγαλύτερης ηλικίας φανατικούς με την άσκηση-1

Γενικά, οι τραυματισμοί λόγω άσκησης στις αρθρώσεις, στους τένοντες και στους μυς γίνονται πιο συχνοί με την αύξηση της ηλικίας, κυρίως λόγω της φυσιολογικής μείωσης της μυϊκής μάζας και της ευλυγισίας. Η συχνότητα της καρδιοπάθειας επίσης αυξάνεται με την ηλικία. Πώς επηρεάζει η άσκηση –ιδίως σε ποσότητες υψηλότερες από τις συνηθισμένες– αυτόν τον κίνδυνο;

Αναμφίβολα, η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την καρδιά. «Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει ουσιαστικά την καρδιαγγειακή υγεία και τη μακροζωία», σχολιάζει η δρ Meagan Wasfy, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Επιπλέον, επισημαίνει, υπάρχουν άνθρωποι που, χάρη σε έναν συνδυασμό υγιεινού τρόπου ζωής και καλών γονιδίων, μπορούν να συνεχίσουν την άσκηση σε υψηλό επίπεδο ακόμη και όταν πλησιάζουν τα 70 ή και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Είναι το περισσότερο πάντα καλύτερο;

Ωστόσο, μη θεωρείτε ότι όσο περισσότερο ασκείστε τόσο το καλύτερο, επισημαίνει η δρ Wasfy. Τα πιο εντυπωσιακά οφέλη παρατηρούνται όταν ένα άτομο που ήταν έως τώρα αδρανές αρχίζει την τακτική άσκηση μέτριας έντασης.

Η περισσότερη άσκηση προσφέρει μερικά επιπλέον οφέλη, αλλά μόνο μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Μια μελέτη παρακολούθησε τις συνήθειες άσκησης και τη μακροζωία σε περισσότερα από 660.000 άτομα για 14 έτη κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και τα άτομα που έκαναν λιγότερη από την ποσότητα άσκησης που συνιστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου. Τα άτομα που έκαναν διπλάσια ποσότητα άσκησης από την ελάχιστη συνιστώμενη είχαν μείωση του κινδύνου κατά 31% και τα άτομα που έκαναν τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη ποσότητα άσκησης από την ελάχιστη είχαν μείωση 39%.

Πέραν αυτού, η περισσότερη άσκηση δεν πρόσφερε πρόσθετα οφέλη ως προς την επιβίωση. Ωστόσο, δεν υπήρχαν ενδείξεις για μειονεκτήματα, ακόμη και με επίπεδο 10πλάσιο από το ελάχιστο.

Οφέλη πέρα από την υγεία της καρδιάς

Αν, λοιπόν, είστε συνηθισμένοι να ασκείστε πολύ, η διατήρηση αυτού του επιπέδου καθώς μεγαλώνετε φαίνεται ασφαλής από καρδιαγγειακή άποψη.

«Ως άτομο που κι εγώ ασκούμαι πολύ, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι να ασκείται κάποιος, πέρα από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μακροζωία», λέει η δρ Wasfy. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ επίσης συμβάλλει στη μείωση του στρες, ιδίως όταν γυμνάζεστε μαζί με άλλους.

Συμβουλές για τους μεγαλύτερης ηλικίας φανατικούς με την άσκηση-2

Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα αν αποφασίσετε να μειώσετε το πρόγραμμά σας σε ένα μέτριο επίπεδο. Ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα μπορεί να σας προστατεύσει από τραυματισμούς υπερχρήσης, ενώ παράλληλα ωφελεί την καρδιαγγειακή σας υγεία. Πάντως, η σωματική δραστηριότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται ανοσία στα καρδιολογικά προβλήματα. Δείτε τι συμβουλεύει η δρ Wasfy:

Κάντε τακτικά τσεκάπ και παρακολουθείτε τους καρδιολογικούς παράγοντες κινδύνου. «Μερικές φορές φοβάμαι ότι οι γιατροί προκαταλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν ανεπαρκώς τους παράγοντες κινδύνου, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την υψηλή χοληστερόλη, σε άτομα που δείχνουν υγιή και με καλή φυσική κατάσταση», σχολιάζει η δρ Wasfy.

Ένα άλλο θέμα που έχει συναντήσει: Οι φανατικοί με την άσκηση συχνά διστάζουν να λάβουν φάρμακα, γιατί αισθάνονται ότι μπορούν να ελέγξουν τους κινδύνους με αλλαγές στον τρόπο ζωής μόνο. Ωστόσο, δεν μπορείτε να ξεφύγετε από ένα επικίνδυνα υψηλό επίπεδο LDL χοληστερόλης, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

Μη θεωρήσετε ότι μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε. Τα άτομα που ασκούνται πολύ μπορούν σίγουρα να καταναλώσουν περισσότερη τροφή από τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, γιατί καίνε περισσότερες θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αγνοείτε την τυπική συμβουλή για μια διατροφή υγιεινή για την καρδιά. Θα πρέπει και πάλι να περιορίσετε τις τροφές που προάγουν τη στένωση των αρτηριών της καρδιάς (αθηροσκλήρωση), προειδοποιεί η δρ Wasfy.

Οι μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους και εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως τα κράκερ, τα πατατάκια και τα μπισκότα) και οι σακχαρούχες λιχουδιές μπορούν να οδηγήσουν στον εξοστρακισμό των πιο υγιεινών τροφών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Δώστε προσοχή στα καρδιολογικά συμπτώματα. Γενικά, τα πολύ δραστήρια άτομα τείνουν να είναι καλοί ασθενείς από αυτή την άποψη, γιατί βρίσκονται σε επαφή με το σώμα τους, παρατηρεί η δρ Wasfy.

«Όταν έχουν συνηθίσει να τρέχουν με μια ορισμένη ταχύτητα, αν ξαφνικά μειώσουν τον ρυθμό τους, μπορούν να το παρατηρήσουν», επισημαίνει. Αν δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση –για παράδειγμα, το ότι είχαν σταματήσει τις προπονήσεις για ένα διάστημα ή το ότι αναρρώνουν από κάποιον τραυματισμό–, αυτό μπορεί αποτελεί λόγο να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Μερικές φορές, το πρώτο σύμπτωμα της αθηροσκλήρωσης ή μιας διαταραχής του καρδιακού ρυθμού μπορεί να είναι μια μικρή μείωση της ικανότητας για άσκηση, δηλώνει η δρ Wasfy.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ