Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνταγογράφηση της Άσκησης Γκέλσης Ιωάννη,PT,OMT

Πολλές φορές έρχονται οι ασθενείς στο Φυσικοθεραπευτήριο και μας λένε, «Ο γιατρός είπε να μου δείξετε κάποιες ασκήσεις» ή άλλες φορές «είδα τις ασκήσεις στο YouTube,  τις έκανα αλλά δεν είδα βελτίωση».

Οι Φυσικοθεραπευτές επιμένουν!  Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να καθόμαστε λιγότερο και να κινούμαστε περισσότερο… «εγώ ξεκίνησα το περπάτημα, έκανα 4χλμ και τώρα πονάω πάρα πολύ, πήγα στον γιατρό και μου συνέστησε ξεκούραση»…

Αλήθεια «ξεκούραση» από τι; 

Από μια καθημερινότητα σπίτι – αυτοκίνητο – γραφείο – αυτοκίνητο – καναπές – κρεβάτι;

Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να κινείται, να περπατάει, να τρέχει, να κυνηγάει και να τον κυνηγάνε… αυτό είναι στο DNA μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατήσαμε το σώμα μας, το βάλαμε σε ένα αμάξι, σε μια καρέκλα και σε έναν αναπαυτικό καναπέ απέναντι από μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη.

Δεν του ταιριάζει αυτή η ζωή, δεν αγαπάει την ακινησία και για να μας  προειδοποιήσει «πονάει»… αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας του όταν δέχεται απειλή – ο πόνος!

Πονάμε όταν τραυματιστούμε – Κίνδυνος.

Πονάμε όταν σαπίσει ένα δόντι – Κίνδυνος.

Η κίνηση – άσκηση είναι η λύση, φτάσαμε σε σημείο να δηλώνουμε ως άσκηση λίγο παιχνίδι με τα παιδιά στο σπίτι – δηλαδή «Σήκω από τον καναπέ για οποιοδήποτε λόγο».

Όταν λέμε «άσκηση»; Θα πρέπει να έχουμε απάντηση στα ερωτήματα

«Ποια άσκηση, για ποια αιτία;»

«Με ποιο τρόπο και ποια πιθανά λάθη κατά την εκτέλεση της;»

«Πόσες επαναλήψεις;»

«Πόσες φορές;»

«Πόση ώρα ξεκούραση μεταξύ των επαναλήψεων;»

«Με ποια προοδευτικότητα – βαθμός δυσκολίας;»

«Κάθε πότε;»

«Τι αλλαγές να περιμένω;»

«Πότε θα δω τα πρώτα αποτελέσματα;»

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις  καθορίζουν την λεγόμενη «Συνταγογράφηση της Άσκησης» που μόνο ένας Πιστοποιημένος από τον Σύλλογο του, Επαγγελματίας Υγείας μπορεί να σας  βοηθήσει.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το σώμα μας σταδιακά προσαρμόζεται, δεν του αρέσουν οι μεγάλες και οι απότομες αλλαγές, θα παραπονεθεί και όπως αναφέραμε παραπάνω θα πονέσει! Τώρα έχετε την απάντηση στο «γιατί πόνεσα όταν περπάτησα 4 χλμ»… δεν πρόλαβε το σώμα να προσαρμοστεί σε αυτό που του ζητήσατε να κάνει… από καθόλου κίνηση – ξαφνικά 4 χλμ !;!

Ο καλύτερος, οικονομικότερος και πιο τεχνολογικά υποστηριζόμενος τρόπος είναι να κατεβάσετε ένα από τα πολλά App που υπάρχουν στο κινητό σας (δεν έχει μόνο Facebook, Instagram και παιχνίδια) όπως το Runtastic, το Strava, το Pedometer κ.α.

Έτσι θα μετράτε κάθε φορά πόση απόσταση περπατήσατε σε μέτρα αλλά και σε βήματα και θα μπορείτε να το δείχνετε στον φυσικοθεραπευτή σας  για να σας συμβουλεύει!

Το μυστικό είναι να ξεκινήσουμε με μικρές αποστάσεις που σίγουρα μπορούμε να τις διανύσουμε χωρίς ιδιαίτερη κούραση.

Να βάζουμε κάθε φορά ένα σημείο στόχο (που δεν έχει σχέση με φαγητό) όπως για παράδειγμα ένα πάρκο, ένα σχολείο, μια εκκλησία και σταδιακά θα πηγαίνουμε λίγο παραπέρα.

Αν καταγράφετε τις διαδρομές σας στις εφαρμογές του κινητού, είμαι σίγουρος πως η ανασκόπηση στο τέλος του πρώτου αλλά και κάθε επόμενου μήνα θα σας καταπλήξει.

Επίσης θα δείτε τις πρώτες διαφορές στην μείωση των πόνων σας αλλά και στην αύξηση της λειτουργικότητας σας.

Καλή σας αρχή, στην νέα προσπάθεια!

Αν έχετε απορίες – ερωτήσεις ή θέλετε να ενταχθείτε σε κάποιο απο τα εξατομικευμένα προγράμματα του Φυσικοθεραπευτηρίου “Kinesiotherapy” που προσαρμόζονται συνεχώς στις δικές σας ανάγκες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Γκέλσης Ιωάννης,Φυσικοθεραπευτής, ΟΜΤ                                                                                                        Επιστημονικά Υπεύθυνος Φυσικοθεραπευτήριου “Kinesiotherapy”                                            Επιστημονικός Συνεργάτης Α.Π.Θ. – Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ.                          τ. Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Γκέλσης Ιωάννης – Φυσικοθεραπευτήριο “Kinesiotherapy” – Ωραιόκαστρο – Θεσσαλονικη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ