Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα παιχνίδια της Αυλής, γράφει ο Γκέλσης Ιωάννης,Φυσικοθεραπευτής,ΟΜΤ,Acup.Sp

Η χαρά που έφερνε το κουδούνι του σχολείου ή η αναμονή στην αυλή με τους φίλους για να ξεκινήσει η διασκέδαση, αποτελούν ανεξίτηλες αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας.

Τα παιχνίδια αυτά ήταν περισσότερο από απλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ήταν μια εμπειρία, που έδινε στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει δεξιότητες και ικανότητες που θα φέρει μαζί του για πάντα.

Η Μακριά Γαϊδουρα ήταν μια δοκιμασία αντοχής και ταυτόχρονα μια ευκαιρία να δούμε ποιος θα είναι ο πιο σταθερός.

Το Σχοινάκι απαιτούσε συντονισμό και συνεργασία, δυνατότητες που ενισχύονται μόνο μέσα από την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Σήμερα, όμως, διαπιστώνουμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών. Η τεχνολογία έχει εισβάλει δυναμικά στη ζωή τους, και τα παιχνίδια στην αυλή υποχωρούν μπροστά στα ηλεκτρονικά μέσα. Τα παιδιά βρίσκονται συχνά καθισμένα μπροστά σε οθόνες, ενώ η διασκέδαση τους περιορίζεται στα ψηφιακά παιχνίδια. Αυτή η αλλαγή έχει επιπτώσεις στη φυσική τους κατάσταση, στην ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν φυσικές προκλήσεις και να αναπτύσσουν δεξιότητες που προηγούμενες γενιές θεωρούσαν δεδομένες.

Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας έχει επίσης επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Ενώ παλιά βρίσκονταν μαζί έξω, διαδραματίζοντας ρόλους στο Κρυφτό ή ανταγωνιζόμενα στο Κουτσό, τώρα η επικοινωνία τους συχνά περιορίζεται σε ηλεκτρονικά μέσα. Αυτή η μείωση της κοινωνικής διάδρασης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα μοναξιάς και να επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών τόσο κοινωνικά όσο και συναισθηματικά.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε την αξία των παραδοσιακών παιχνιδιών και να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασχολούνται επίσης με φυσικές δραστηριότητες και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στον φυσικό χώρο. Οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν τα πλεονεκτήματά τους, αλλά είναι σημαντικό να εξισορροπούμε την χρήση τους με φυσικές, υγιείς δραστηριότητες.

Συνεπώς, η αναγνώριση της σημασίας των παραδοσιακών παιχνιδιών στην ανάπτυξη των παιδιών πρέπει να οδηγήσει σε πρακτικές αλλαγές. Γονείς, εκπαιδευτικοί και κοινωνία συνολικά πρέπει να συνεργαστούν για να προωθήσουν περισσότερες φυσικές δραστηριότητες και κοινωνικές εμπειρίες για τα παιδιά.

Με τη διασφάλιση ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ποικίλες εμπειρίες, μπορούμε να ενισχύσουμε την υγιή ανάπτυξή τους. Τα παραδοσιακά παιχνίδια στην αυλή παρέχουν μια ευκαιρία για φυσική άσκηση, κοινωνικοποίηση και διασκέδαση, και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτήν την πτυχή της παιδικής ζωής.

Ας επιδείξουμε ένα ενεργό ενδιαφέρον για τον κόσμο των παιχνιδιών και των δραστηριοτήτων στη φύση, προωθώντας μια ισορροπημένη προσέγγιση προς την παιδική ανάπτυξη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα αναπτύσσονται σωματικά, κοινωνικά και ψυχολογικά, έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν στο μέλλον τους.

Γκέλσης Ιωάννης,Φυσικοθεραπευτής,OMT,Acup.Sp.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ