Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι το «δάχτυλο iPhone» και πόσο επικίνδυνο είναι;

Κατά καιρούς, έχουμε ακούσει για διάφορους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κινητών τηλεφώνων. Στους ήδη υπάρχοντες, έρχεται να προστεθεί άλλος ένας. Ή μήπως όχι; Τι είναι το «δάχτυλο iPhone» και πόσο επικίνδυνο είναι;

Οι τεχνικοί και οι χρήστες smartphone φοβούνται ότι οι κινητές συσκευές τους, όταν πιέζουν το μικρό τους δάχτυλο κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης του τηλεφώνου, αφήνουν ένα σημάδι ή μια εγκοπή στο μικρό τους δάχτυλο – αλλιώς γνωστό ως «δάχτυλο iPhone».

Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στο «The TJ Show», όπου οι οικοδεσπότες πείστηκαν ότι το μικρό δάχτυλο που χρησιμοποιούν για να στηρίζουν τα τηλέφωνά τους έχει ένα αξιοσημείωτο βαθούλωμα, το οποίο φαίνεται να διαφέρει από το σημείο του αντίθετου χεριού.

«Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες [των εσοχών ή των κενών] δεν αναδεικνύουν κάποιο πρόβλημα. Δείχνουν την τυπική ανατομία του μικρού δακτύλου, η οποία μπορεί να διαφέρει ευρέως», δήλωσε ο Dr. Peter Evans, ορθοπεδικός χειρουργός της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Η εργοθεραπεύτρια April Hibbeler και ο χειρουργός χεριών Dr. Michael Geary της Ortho Carolina συμφωνούν.

Σε μια εξήγηση σχετικά με το «μυοσκελετικό ‘φαινόμενο’» πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση για το «δάχτυλο iPhone».

«Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι που νομίζουν ότι έχουν smartphone pinky (smartphone δαχτυλάκι) να έχουν κάποια υποκείμενη πάθηση», πρόσθεσε ο Evans. «Η συνεχής χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα στις αρθρώσεις. Ενώ ορισμένοι ισχυρισμοί για τραυματισμό μπορεί να είναι υπερβολικοί, άλλοι είναι πραγματικοί και συνεπάγονται σοβαρές, μακροπρόθεσμες βλάβες».

Προειδοποίησε ότι ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν την κλινοδακτυλία, μια γενετική δυσμορφία των δακτύλων που προκαλεί την κάμψη της άκρης του μικρού δακτύλου κοντά στο παράμεσο.

Υπάρχει επίσης η σύσπαση Dupuytren, όταν παχιές χορδές σχηματίζονται κάτω από το δέρμα με την πάροδο των ετών και τραβούν τα δάχτυλα κοντά στην παλάμη.

Ο Evans τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χρήση του smartphone συμβάλλει στην τελευταία. Ωστόσο, προειδοποιεί για μερικές ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με το τηλέφωνο και μπορεί να προκύψουν.

Προσοχή σε αυτούς τους τραυματισμούς
Αν και το smartphone μικρό δάχτυλο, φαίνεται να διαψεύδεται, ο χειρουργός λέει ότι ο «αγκώνας smartphone» – γνωστός ιατρικά ως Ωλένια Νευρίτιδα – είναι αρκετά αληθινός.

Συμβαίνει σε ανθρώπους που λυγίζουν τον αγκώνα τους πέραν των 90 μοιρών σε μεγάλη διάρκεια, συνήθως για να γράψουν κείμενο.

Το μυρμήγκιασμα ή το μούδιασμα στο μικρό σας δάχτυλο θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει την κατάσταση που είναι γνωστό ότι προκαλεί νευρική βλάβη.

Επιπλέον, ο Evans λέει να είστε σε επιφυλακή για τον «αντίχειρα που στέλνει μηνύματα» ή τον αυχένα.
«Οι αρθρώσεις του αντίχειρά σας δεν είναι φτιαγμένες για να στέλνετε μηνύματα και να σκρολάρετε όλη μέρα», είπε.

«Η υπερβολική χρήση μπορεί να επιδεινώσει υποκείμενες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, ή να προκαλέσει νέα προβλήματα στους τένοντες του αντίχειρα».

Όσον αφορά τον αυχένα, ο Evans σημείωσε ότι «το κεφάλι ζυγίζει περίπου 10 έως 12 κιλά», κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί όταν κοιτάμε προς τα κάτω ένα smartphone.

«Όταν κοιτάτε προς τα κάτω, αυξάνετε το φορτίο στους μύες του αυχένα σας. Αυτή η πρόσθετη πίεση μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο και σπασμούς».

Οι Hibbeler και Geary συμβουλεύουν επίσης ότι η χρήση smartphone μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο του δάκτυλου σκανδάλης και του καρπιαίου σωλήνα.

Πηγή: iefimerida.grΤι είναι το «δάχτυλο iPhone» και πόσο επικίνδυνο είναι; – iefimerida.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ