Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «συνηθισμένο» δεν είναι πάντοτε «φυσιολογικό». Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την αναπνοή σου;Γράφει η Βαρυτημίδου Φανή, Φυσικοθεραπεύτρια, ΟΜΤ cand. Msc cand.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους αναπνέουν από το στόμα.

Είναι όμως αυτό φυσιολογικό;

Ο άνθρωπος είναι κατασκευασμένος να αναπνέει από τη μύτη, να τρώει και να μιλάει από το στόμα.

Γιατί όμως αναπνέουμε από το στόμα; Τι αντίκτυπο έχει αυτό στην υγεία μας; Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας;

Οι πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αναπνέουμε από το στόμα είναι οι εξής:

  • Συνάχι
  • Αλλεργίες
  • Υψηλής έντασης γυμναστική
  • Στραβό διάφραγμα
  • Συνήθειες

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΡΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Η ρινική οδός φιλτράρει τον αέρα που εισέρχεται, τον ψύχει και τον θερμαίνει. Παγιδεύει μεγάλα σωματίδια με τις τρίχες της μύτης και μικρά σωματίδια μέσω του βλεννογόνου. Επίσης, διευκολύνει την εισπνοή μονοξειδίου του αζώτου, ενός αγγειοδιασταλτικού και βρογχοδιασταλτικού που αυξάνει τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Κατά την εκπνοή, συγκρατεί λίγη υγρασία από τον εκπνεόμενο αέρα, αποτρέποντας τη ρινική ξηρότητα.

Ο όγκος του αέρα που εισέρχεται στο σώμα μας από το στόμα είναι μεγαλύτερος, αφιλτράριστος, σε διαφορετική θερμοκρασία κάθε φορά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ενώ η μύτη λόγω της περίπλοκης δομής της ρυθμίζει τη ροή του αέρα και διευκολύνει τη σωστή δραστηριότητα του διαφράγματος.

Μία σημαντική λειτουργία της ρινικής αναπνοής είναι η προώθηση της δραστηριότητας του Παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο ηρεμεί και χαλαρώνει το σώμα, επιβραδύνει την αναπνοή και την καρδιακή λειτουργία, και προάγει την πέψη.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν για χρόνια αναπνέουμε από το στόμα;

Αναπνέοντας από το στόμα επιβαρύνεις την Κροταφογναθική άρθρωση, οι στοματοπροσωπικοί μύες δυσλειτουργούν και η αναπνοή είναι ανεπαρκής και κουραστική.

Το σάλιο, που φυσιολογικά παράγεται, περιέχει αντισώματα για την προστασία των δοντιών και την καταπολέμηση των μικροβίων που εισέρχονται στο σώμα, όταν όμως αναπνέουμε από το στόμα το σάλιο εξατμίζεται.

Η στοματική αναπνοή επηρεάζει αρνητικά τον συντονισμό της στοματικής και της φαρυγγικής φάσης της κατάποσης (που είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εισρόφησης) οδηγώντας σε δυσφαγία.

Σημαντικό: Οι πιθανότητες να αποκτήσεις αποφρακτική υπνική άπνοια αυξάνονται όταν αναπνέεις από το στόμα.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΟΥ;

Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ρινικής αναπνοής είναι να παρατηρήσεις την αναπνευστική σου λειτουργία και κάθε πότε αναπνέεις από το στόμα. Αν έτσι αναπνέεις όλη τη μέρα, ξεκίνα με το να κλείσεις το στόμα σου σε κατάσταση ηρεμίας και να πάρεις μερικές ήρεμες αναπνοές από τη μύτη. Ο στόχος μας είναι τα 3’! Μπορείς να περπατήσεις ή να τρέξεις για 3’ με το στόμα σου κλείστο; Στην αρχή φαντάζει δύσκολο, αλλάζοντας όμως αυτή τη συνήθεια μπορείς να βελτιώσεις την αντοχή σου.

Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις σε συνδυασμό με τις αναπνευστικές ασκήσεις σκοπό έχουν να επανεκπαιδεύσουν τους μύες του προσώπου, του τραχήλου και του διαφράγματος για τη βέλτιστη λειτουργία τους.

Μία καλή λύση είναι ο αφυγραντήρα ή ο υγραντήρα, για να σταθεροποιήσεις την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα στον χώρο σου.

Αν το μπούκωμα παραμένει συμβουλέψου τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ