Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φοράμε το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι; Γκέλσης Ιωάννης,PT,OMT

Φοράμε το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι;

Ο Leonardo da Vinci θεωρούσε το ανθρώπινο πόδι είναι ένα φανταστικό σύστημα ανάρτησης του βάρους, που αποτελείται από το ένα τέταρτο του συνόλου των οστών του ανθρώπινου σώματος, ένα αριστούργημα της μηχανικής και ένα έργο τέχνης!

Η αλήθεια είναι πως το ανθρώπινο σώμα δεν λειτούργει σε ξεχωριστά κομμάτια δηλαδή δυο χέρια, δυο πόδια, μία λεκάνη κοκ. Αλλά ως ένα σύστημα και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε, δηλαδή ολιστικά και όχι τμηματικά!

Κάθε αλλαγή στην βάδιση, επηρεάζει την λεκάνη και κατ’ επέκταση την σπονδυλική μας στήλη αλλά ισχύει και το αντίθετο!

Αρκεί να καταλάβουμε τον μηχανισμό της αλλαγής…

scoliosis

Πέλματα

Τις περισσότερες φορές δεν προσέχουμε τα πέλματα μας, τα οποία είναι τα «θεμέλια» της σωστής στήριξης του σώματος!

Σε ποσοστό 98%, τα παιδιά γεννιούνται με υγιέστατα ποδαράκια, ως ενήλικες όμως μόνο το 40% καταφέρνει να διατηρήσει τα πόδια του υγιή, το υπόλοιπο 60%  υποφέρει από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα πόδια!

Από όλο και περισσότερες μελέτες – έρευνες προκύπτει ότι περίπου 4 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη φοράνε παπούτσια σε άκρως ακατάλληλο μέγεθος!

Χωρίς τα παιδιά να νοιώθουν την παραμικρή ενόχληση και – κατά συνέπεια – χωρίς οι γονείς να έχουν τη παραμικρή υποψία!

Γονείς και παιδιά επιμένουν ότι τα παπουτσάκια εφαρμόζουν τέλεια, ενώ στη πραγματικότητα, τα παπούτσια των παιδιών είναι 1,2,3,4, ακόμα και ΠΕΝΤΕ ΝΟΥΜΕΡΑ πιο μικρά από τα πόδια που τα φοράνε!

Τα παιδιά που σήμερα φοράνε παπούτσια σε λάθος μέγεθος, κινδυνεύουν ως ενήλικες να υποφέρουν από προβλήματα που ξεκινάνε από τα πόδια.

Κορδόνια

Ο τρόπος βάδισης επηρεάζεται επίσης και από τα λυμένα κορδόνια στα παπούτσια μας, μόδα που τελευταία ακολουθείται από όλες τις ηλικίες.

 Τα κορδόνια στα αθλητικά παπούτσια πρέπει να δένονται έτσι ώστε να μην είναι πολύ χαλαρά και αφήνουν το πόδι χωρίς στήριξη αλλά ούτε και πολύ σφιχτά, με αποτέλεσμα να πιέζουν το πέλμα και να εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Δέστε τα κορδόνια σας με τέτοιο τρόπο ώστε να τα νιώθετε άνετα. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές δεσίματος οι οποίες είναι κατάλληλες για διαφορετικούς τύπους ποδιών και βοηθούν στην αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων που έχετε.

 Τεχνικές δεσίματος:

κορδονια

  1. Αυτή η τεχνική βοηθά στην ανακούφιση πόνων από κάλους, σφυροδακτυλία και προβλήματα με τα νύχια.
  2. Αυτή η τεχνική δεσίματος βοηθά στη σταθερότητα του ποδιού και δεν αφήνει τη φτέρνα να γλιστράει από τη θέση της
  3. Αν έχετε μεγάλες καμάρες στο πέλμα σας, προτιμήστε αυτή την τεχνική καθώς μειώνει την πίεση στο πάνω μέρος του ποδιού.

Tips για περισσότερα δεσίματα κορδονιών:

Το υπόδημα λειτουργεί ουσιαστικά ως «μεσολαβητής» ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και τη γη. Αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι είναι περισσότερο σημαντικό από ότι θεωρούμε!

Πως μπορώ να επιλέξω αυτό που μου ταιριάζει;

Πολλά χρήματα έχουν επενδυθεί σε έρευνα τη τελευταία δεκαετία από μεγάλες εταιρίες κατασκευής αθλητικών υποδημάτων. Ο λόγος είναι η αύξουσα τάση του πληθυσμού προς τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα το τρέξιμο που είναι μία σχετικά απλή και εύκολη άσκηση (δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, πολλά χρήματα και συνδρομές).

  • Το ερευνητικό ζητούμενο είναι η μείωση βάρους του υποδήματος, η αποτελεσματική απόσβεση κραδασμών και η ιδανική υποστήριξη των ευαίσθητων δομών του ποδιού κατά τη σωματική άσκηση.

Παρόλο που θεωρητικά ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ακούγεται ως ιδανική περίπτωση, οι διαφορετικές κοινωνικές υποχρεώσεις και κώδικες ένδυσης, περιορίζουν τη χρηστικότητα τους. Άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας επίσης μπορεί να είναι πολλές φορές η τιμή τους (ένα καλό ζευγάρι αθλητικά συνήθως κοστίζει πάνω από 100 ευρώ).

  • Τα αθλητικά υποδήματα κατασκευάζονται με βάση το γενικό πληθυσμό και δεν σημαίνει ότι είναι ιδανικά για όλους.

Αυτή είναι πρώτη σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τον υποψήφιο αγοραστή, προτού επενδύσει μεγάλο χρηματικό ποσό για αγορά αθλητικών παπουτσιών, ειδικά εάν ανήκει σε κάποια ευπαθή ομάδα (συμπτωματικό πόδι, διαβητοπάθεια .κλπ.), ή γυμνάζεται συστηματικά.

Επίσης υπάρχουν εξειδικευμένα αθλητικά παπούτσια για κάθε άθλημα και για κάθε επίπεδο αθλητή. Υπάρχουν διαφορετικά παπούτσια για τρέξιμο στην άσφαλτο, στο βουνό αλλά και για τον…στίβο.

Διαφορετικά ποδοσφαιρικά παπούτσια για φυσικό ή πλαστικό χόρτο αλλά και για τα γηπεδάκια 5χ5.

soccer-cleats-outsole

Δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε μπάσκετ με παπούτσια του τένις όπως και να περπατήσουμε στον δρόμο με παπούτσια του βόλεϊ.

Προσοχή στις απομιμήσεις ακριβών και γνωστών εταιριών, μιας και τα υλικά κατασκευής τους είναι αμφιβόλου ποιότητας και η χρήση τους σε έντονη αθλητική δραστηριότητα μπορεί να εγκυμονεί μακροπρόθεσμα κινδύνους (σύνδρομα καταπόνησης κ.α.)

  • Κατόπιν πρέπει να αξιολογηθεί η κινητικότητα του πέλματος μέσα από ειδικές μετρήσεις.

H εμβιομηχανική ανάλυση είναι απαραίτητο εργαλείο ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, από όλα τα μέρη του σώματος, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές διαταραχές.

FB_IMG_1581290937851

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάλυση βάδισης αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την ποσοτική εκτίμηση των αποτελεσμάτων κάποιας χειρουργικής επέμβασης και για την αξιολόγηση του κύκλου της βάδισης σας.

κυκλος βαδισης

Επίσης ο πελματογράφος (μια σύγχρονη συσκευή  αποτύπωσης των πιέσεων στα κάτω άκρα) έχει ως σκοπό την αξιολόγηση, τη διάγνωση, την πρόληψη ακόμη και την θεραπεία των παθήσεων των ποδιών και του μυοσκελετικού συστήματος (υπό προϋποθέσεις που θα δούμε παρακάτω). Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις που καθιστούν αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων. Ο πελματογράφος είναι φορητή συσκευή με εύκολη εγκατάσταση και δυνατότητα στατικής ή δυναμικής πελματογραφικής εξέτασης. Δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία του εξεταζόμενου, η εξέταση είναι φυσική και ανώδυνη καθώς περιλαμβάνει απλό βάδισμα ή στάση, δεν απαιτείται η λήψη φαρμάκων ενώ είναι σύντομη και οικονομική.

IMG_20200305_211033__01

Το «πελματογράφημα» μαζί με την «ανάλυση βάδισης» δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να μπορεί να διακρίνει με σαφήνεια το είδος, τον τύπο και το μέγεθος της διαταραχής στα κάτω άκρα.

Η κατασκευή μιας ειδικής εξατομικευμένης ορθωτικής συσκευής (πέλμα), πολλές φορές είναι η καλύτερη λύση γιατί απαντάει στις δικές σας, μοναδικές ανάγκες.

IMG_20190411_115131

Στο Φυσικοθεραπευτήριο «Kinesiotherapy» έχουμε ειδικό τμήμα «Εμβιομηχανικής Ανάλυσης Βάδισης» και μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Αν έχετε απορίες – ερωτήσεις ή θέλετε να ενταχθείτε σε κάποιο απο τα εξατομικευμένα προγράμματα του Φυσικοθεραπευτηρίου “Kinesiotherapy” που προσαρμόζονται συνεχώς στις δικές σας ανάγκες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Δώστε στο σώμα σας μία γερή βάση για λιγότερους πόνους!

Γκέλσης Ιωάννης,Φυσικοθεραπευτής, ΟΜΤ                                                                                                        Επιστημονικά Υπεύθυνος Φυσικοθεραπευτήριου “Kinesiotherapy”                                            Επιστημονικός Συνεργάτης Α.Π.Θ. – Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ.                          τ. Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Γκέλσης Ιωάννης – Φυσικοθεραπευτήριο “Kinesiotherapy” – Ωραιόκαστρο – Θεσσαλονικη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ