Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, Γκέλσης Ιωάννης,PT,OMT

GYMSTIC NORDIC WALKING REHABILITATIOΝ από το Φυσικοθεραπευτήριο «KINESIOTHERAPY”
(Αποκατάσταση με την βοήθεια μπατόν τύπου Nordic Walking με ιμάντες διαβαθμισμένης ελαστικότητας)

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τον ηλικιωμένο πληθυσμό είναι η δημιουργία κατάλληλων προγραμμάτων άσκησης και αποκατάστασης διότι η φυσική δραστηριότητα, ακόμα και με μικρή ένταση, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας στους ηλικιωμένους.

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο μία νέα επιλογή για ασφαλή και ελεγχόμενη άσκηση η οποία ονομάζεται Nordic Walking. Το Nordic Walking είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές φυσικής δραστηριότητας των ανθρώπων στην Ευρώπη. Η άσκηση με την συγκεκριμένη τεχνική βάδισης αναπτύσσεται σε δημοτικότητα με ραγδαίους ρυθμούς ως τρόπος βελτίωσης της σωματικής ικανότητας τόσο σε άτομα τυπικού πληθυσμού όσο και σε ασθενείς.

Το Nordic Walking συνδυάζει την απλότητα του περπατήματος με την ταυτόχρονη ενδυνάμωση του πυρήνα και του άνω κορμού, είναι μία προπονητική μονάδα πλήρους εκγύμνασης του σώματος που είναι ικανή να καταναλώσει μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων από το κοινό περπάτημα χωρίς να απαιτείται γρηγορότερος ρυθμός βάδισης λόγω της ταυτόχρονης ενεργοποίησης πολλών μεγάλων μυϊκών ομάδων.

Η ιδέα του περπατήματος με μπατόνς δημιουργήθηκε στην Φινλανδία από σκιέρ του σκι αντοχής πριν από αρκετές δεκαετίες. Οι σκιέρ αναζητούσαν μία θερινή εναλλακτική λύση για την αθλητική τους προπόνηση για να παραμείνουν καταλλήλως προετοιμασμένοι για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Η ανάπτυξη του Nordic Walking ως νέα μορφή δραστηριότητας και αναψυχής ξεκίνησε μετά το 1997, από τη σύναψη συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού της Φινλανδίας, ερευνητών και επιστημόνων και ενός γνωστού κατασκευαστή εξοπλισμού χειμερινών σπορ, ο οποίος σχεδίασε και τα μπατόνς.

Σταδιακά έχει εξελιχθεί σε τρόπο άσκησης για όλη την διάρκεια του χρόνου όπου οι συμμετέχοντες περπατούν κρατώντας ειδικά σχεδιασμένα μπατόν με λαστιχένια άκρα (για σκληρές επιφάνειες όπως για παράδειγμα πεζοδρόμια). Μέσα σε αρκετά χρόνια, το ενδιαφέρον για Nordic Walking αυξήθηκε ραγδαία, εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Σκανδιναβίας στη Δυτική Ευρώπη και πρόσφατα επίσης στη κεντρική Ευρώπη. Η δημοτικότητα του υποστηρίζεται πως φτάνει τους 500.000 Φινλανδούς οι οποίοι έχουν ασκηθεί τακτικά τα τελευταία
χρόνια. Αυτός ο αριθμός αποτελεί σχεδόν το 15% του Φινλανδικού πληθυσμού, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους αυτής της χώρας έκαναν Nordic Walking τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Τα πλεονεκτήματα του NW κατά τη διάρκεια της βάδισης;
1. με την χρήση των μπαστουνιών διευκολύνεται η κίνηση εναλλαγής των βραχιόνων,
2. βελτιώνει την ευθυγράμμιση του κορμού και την συνολική ισορροπία κατά το περπάτημα και
3. έχει αναφερθεί πως το NW αυξάνει το μήκος βήματος, βελτιώνει τα μοτίβα της μυϊκής ενεργοποίησης και παρέχει στο άτομο μία εξωτερική αναφορά ρυθμού.

Η «Φυσικοθεραπεία στη Φύση» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα αποκατάστασης που απευθύνεται σε ανθρώπους που παρουσιάζουν δυσκολία στην βάδιση και την ισορροπία. Απευθύνεται σε ασθενείς που χρειάζονται καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση ( Καρδιοχειρουργημένους, Ογκολογικά περιστατικά, Σπάνιες Παθήσεις), σε Νευρολογικούς ασθενείς (Σκλήρυνση κατά πλάκας, Guillen Barret, Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια) και σε όσους νοσηλεύτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και είναι στο στάδιο της τελικής Αποκατάστασης.

Τέλος απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν την κίνηση, τον συντονισμό και την συνέργια στο σώμα τους και ψάχνουν έναν εναλλακτικό τρόπο θεραπείας. Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε εξωτερικό χώρο (βουνό, πάρκο, παραλία) ο οποίος επιλέγεται σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της ομάδας και την ικανότητα του λιγότερου ικανού μέλους της.

Προσαρμόζεται στις ανάγκες όλης της ομάδας άλλα και του καθενός ξεχωριστά αφού ο κάθε συμμετέχοντας έχει τον δικό του συνοδό – φυσικοθεραπευτή και βρίσκεται κάτω από αυστηρή επίβλεψη και τακτικές μετρήσεις (επίπεδου οξυγόνου, αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παλμών).

Στο τέλος κάθε συνεδρίας, ο κάθε συμμετέχοντας έχει την δυνατότητα να πάρει μαζί του όλες τις μετρήσεις για το προσωπικό του αρχείο, καθώς υπάρχε και δυνατότητα της επικοινωνίας με το προσωπικό γιατρό του καθενός.

Τι είναι το GYMSTIC NORDIC WALKING;

Είναι όλα τα παραπάνω συν ότι υπάρχει και ένας ιμάντας διαβαθμισμένης ελαστικότητας που μας δίνει την δυνατότητα να εκτελέσουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό ασκήσεων για όλα τα μέρη του σώματος.

Ποια είναι τα οφέλη της «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ»;
• Με την χρήση των μπατόν μειώνεται σημαντικά η κόπωση και αυτό επιτρέπει να εκτελείται από ανθρώπους χωρίς προηγούμενη αθλητική εμπειρία.
• Επιτυγχάνεται μεγαλύτερος έλεγχος του σώματος μέσα από την επανεκπαίδευση της όρθιας στάσης και ιδιαίτερα της κινητοποίησης της Σπονδυλικής Στήλης.
• Τονώνεται όλους τους μύες, αφού συμμετέχουν το 90% του μυϊκού συστήματος μας (πάνω από 600 μύες).
• Βελτιώνεται την αναπνοή, τον συντονισμό και την δύναμη του σώματος.
• Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, επιτρέποντας μια καλύτερη καρδιοαναπνευστική απόδοση.
• Προωθείται η παραγωγή των ενδορφίνων και της σεροτονίνης, την ορμόνη της ευτυχίας και λόγω της Ομαδικής Φυσικοθεραπείας στο βουνό βελτιώνεται η ψυχολογία του ασθενή.

Η «Φυσικοθεραπεία στην Φύση» οργανώνεται από το Φυσικοθεραπευτήριο «KINESIOTHERAPY» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Η ασφάλειά σας είναι το πρωταρχικό μας μέλημα.

Η “Φυσικοθεραπεία στη Φύση” παρουσιάστηκε στο 17ο Ετήσιο Συνέδριο Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης που διοργανώθηκε απο το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης την 5-6 Οκτωβρίου 2018 με θέμα “Αποκατάσταση ασθενούς με Νόσο Πάρκινσον Τρέχουσες προοπτικές και μελλοντικές προκλήσεις”.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ