Ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας

Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων τραυματισμών μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά όπως υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρηθούν ως αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενίσχυση της δραστηριότητας και οι ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος έπειτα από πτώση σε άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες διεθνών ερευνητικών ομάδων.

«Ασκήσου για να προλάβεις τις πτώσεις και τα κατάγματα»

Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι οι πτώσεις είναι μέρος της γήρανσης και πρέπει να αναμένονται καθώς γερνάμε αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι με την άσκηση υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες πτώσεων.

Οι ηλικιωμένοι που έχουν ιστορικό πτώσεων, που λαμβάνουν 4 ή περισσότερα φάρμακα, που έχουν προβλήματα με τη βάδιση, χρησιμοποιούν βοηθήματα βάδισης ή έχουν καταστάσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, Νόσο του Πάρκινσον, άνοια ή αρθρίτιδα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Ο φόβος της πτώσης, τα προβλήματα ακράτειας, η κακή όραση ή η μειωμένη δύναμη και ισορροπία αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Όπως επισημαίνει η Δρ Βασιλική Σακελλάρη, από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Στερεάς Ελλάδας,  ο χρυσός κανόνας για την αποφυγή των πτώσεων και την ενίσχυση των οστών είναι να επενδύσουμε στη δύναμη και την ισορροπία. Υπάρχουν μια σειρά από επιλογές άσκησης, κάποιες ίσως πιο γνωστές από άλλες διεθνώς. Το πρόγραμμα Ασκήσεων για την Πρόληψη Πτώσεων των Ηλικιωμένων “Otago Exercise Programme” (ΟΕΡ) είναι από τα πιο ευρέως διαδεδομένα.

Οι ειδικοί συνιστούν σε κάποιον με ιστορικό πτώσεων ή σε κάποιον που δεν είναι πολύ δραστήριος να επισκεφθεί το φυσικοθεραπευτή του για να του προτείνει  ασκήσεις, για το επίπεδο του που προοδευτικά ενισχύονται. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες στάσεις των κάτω άκρων για να ενισχυθούν οι μυς των ποδιών, ορθοστάτιση στο ένα πόδι για να ασκηθεί η ισορροπία, πρόσθετα βαράκια για να βελτιωθεί η οστική πυκνότητα προοδευτικά και να διατηρηθούν οι μύες.

 

Ασκήσεις  που συνήθως εύκολα μπορεί ο καθένας να κάνει στο δικό του σπίτι κάνουν σημαντικότατη διαφορά.

 

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε δώσει “Ασκήσεις από καθιστή θέση”, τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε και να τις μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Σ’αυτή την επικοινωνία έχετε την δυνατότητα να κάνετε ένα βήμα παραπάνω, με  “Ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας” για δυνατότερο κορμό και βέλτιωμένη όρθια θέση.

Το εγχειρίδιο έχει μεταφραστεί από τα Αγγλικά από την Καθ. Βασιλική Σακελλάρη, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας εκ μέρους του Θεματικού Δικτύου ProFouND (Prevention of Falls Network for Dissemination).

Το φυσικοθεραπευτήριο “Kinesiotherapy”  προτείνει το πρόγραμμα “Θεραπευτική Άσκηση” και την “Φυσικοθεραπεία στη Φύση”.

Μετά απο Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση και επικοινωνία με τον θεράπων ιατρό, θέτουμε ΜΑΖΙ εφικτούς στόχους! Το εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, διαμορφώνεται και προσαρμόζεται διαρκώς από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, σε μία συνεδρία “ΕΝΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ” – ένας φυσικοθεραπευτής για έναν ασθενή!

Μερικές αποτελεσματικές συμβουλές για να αυξήσετε τα επίπεδα άσκησης, αν είστε άνω των 60 ετών:

  1. Ελαχιστοποιήστε το χρόνο που σπαταλάτε καθιστοί.
  2. Προσπαθήστε να κάνετε φυσικές δραστηριότητες καθημερινά.
  3. 10 λεπτά,δύο φορές την ημέρα καθημερινά είναι αρκετά.
  4. Δοκιμάστε να ενημερωθείτε για προγράμματα άσκησης στην περιοχή σας.

 

Γκέλσης Ιωάννης

Φυσικοθεραπευτής, ΟΜΤ                                                                                                        Επιστημονικά Υπεύθυνος Φυσικοθεραπευτήριου “Kinesiotherapy”                                            Επιστημονικός Συνεργάτης Α.Π.Θ. – Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ.                          τ. Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Γκέλσης Ιωάννης – Φυσικοθεραπευτήριο “Kinesiotherapy” – Ωραιόκαστρο – Θεσσαλονικη

3 thoughts on “Ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: