ΚΕΣΥ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΟΪΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ

Δεδομένου ότι αναμένεται ο πληθυσμός των άνω των 60 ετών παγκοσμίως θα φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια έως το 2050 αποτελεί διάχυτη για τις αλλαγές που επισυμβαίνουν στη φυσιολογία του εγκεφάλου κατά την γήρανση με αποτέλεσμα την έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας στους υπερήλικες και την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων με τη μορφή της ήπιας γνωσιακής διαταραχής (ΗΓΔ) και της άνοιας. Η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών για την άνοια καθιστούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα για τα συστήματα δημόσιας υγείας τη διατήρηση μιας υγιούς γνωσιακής λειτουργίας, η οποία ορίζεται ως η ικανότητα να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε, να σχεδιάζουμε, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να διατηρούμε ένα καθαρό, δραστήριο μυαλό.
Προγράμματα θεραπευτικής άσκησης που χρησιμοποιούνται με τη νοητική λειτουργία
Είδη άσκησης: Η αερόβια άσκηση είναι η προτεινόμενη θεραπευτική παρέμβαση, ενώ ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης με τη χρήση αντιστάσεων είναι λιγότερο μελετημένη. Επίσης, βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης οι συνδυαστικές ασκήσεις μυαλού και σώματος, τα συνδυαστικά πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης με αερόβιο άσκηση και διατατικές ασκήσεις των μυών (ασκήσεις ευλυγισίας) η/και με ασκήσεις ισορροπίας και με ασκήσεις στο νερό (ιαματική άσκηση) και βιντεοπαιχνίδια. Το περπάτημα είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή αερόβιας άσκησης. Στα υπόλοιπα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης συμπεριλαμβάνονται οι σωματικές δραστηριότητες με ποδηλασία, με το χορό και ο συνδυασμός περπατήματος με τα παραπάνω. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι αερόβιες θεραπευτικές παρεμβάσεις υπερτερούν σε σχέση με τις λιγότερο μελετημένες, όπως οι ασκήσεις μυαλού και σώματος, αλλά ότι έως σήμερα πλειονότητα των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων υποστηρίζουν την αερόβια θεραπευτική παρέμβαση.

Κατεβάστε και ενημερωθείτε ΚΕΣΥ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΟΪΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ

Διαβάστε επίσης

“ΚΕ.Σ.Υ. – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ”

“ΚΕ.Σ.Υ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ”

“ΚΕ.Σ.Υ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟ”

Αν έχετε απορίες, ερωτήσεις ή θέλετε να ενταχθείτε σε κάποιο απο τα εξατομικευμένα προγράμματα του Φυσικοθεραπευτηρίου “Kinesiotherapy” που προσαρμόζονται συνεχώς στις δικές σας ανάγκες, όπως την “Θεραπευτική Άσκηση” ή  “Την Φυσικοθεραπεία στη Φύση”,  επικοινωνήστε μαζί μας.

Γκέλσης Ιωάννη, Φυσικοθεραπευτήριο Kinesiotherapy, Ωραιόκαστρο,Θεσσαλονίκη

2 thoughts on “ΚΕΣΥ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΟΪΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: