Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

Η ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΟΠΩΣ Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΑ, ΤΟ ΑΣΘΜΑ, Η ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ, ΟΙ ΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ, ΟΙ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΕΣ, ΟΙ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, Ο ΥΠΕΡΑΕΡΙΣΜΟΣ Κ.Α.

Παραδοσιακά, οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν στην κινητοποίηση και κάθαρση των βρογχικών εκκρίσεων. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν. Η παρέμβασή τους επίσης περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται, σε τεχνικές διαχείρισης της δύσπνοιας, ασκήσεις αναπνοής, εκπαίδευση για την ασθένεια και πνευμονική αποκατάσταση (ειδικά προγράμματα άσκησης). Τα τελευταία χρόνια, σε διεθνές επίπεδο τα ειδικά προγράμματα άσκησης που συνταγογραφούνται από φυσικοθεραπευτές έχουν αυξηθεί σε πολλούς τομείς, και εκτείνονται από την εντατική φροντίδα έως τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Η θεραπεία αυτή υποστηρίζεται από ισχυρά ερευνητικά δεδομένα για το νοσοκομείο και στην κοινότητα.

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στη φροντίδα των ασθενών περιλαμβάνει την αξιολόγηση και θεραπευτική αντιμετώπιση με στόχους:

  • Την κινητοποίηση και υποβοήθηση της απόχρεμψης των εκκρίσεων (πτυέλων).
  • Τη διατήρηση και βελτίωση της ικανότητας άσκησης μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης που οργανώνει, παρέχει και βοηθάει τον ασθενή να εκτελέσει.
  • Τη διατήρηση και βελτίωση της ισχύος των αναπνευστικών μυών.
  • Τον έλεγχο και τη μείωση της δύσπνοιας και του έργου της αναπνοής, μέσα από θέσεις ανακούφισης και τεχνικές χαλάρωσης.
  • Τον καλύτερο έλεγχο της αναπνοής, όπως με συνειδητή χαλάρωση και διαφραγματική αναπνοή.
  • Τη βελτίωση των λειτουργικών ικανοτήτων (όπως διεξαγωγή καθημερινών δραστηριοτήτων) και της ποιότητας ζωής.
  • Την υποστήριξηκατά τον απογαλακτισμό από τον μηχανικό αερισμό και τη διαχείριση του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού.
  • Την εκπαίδευση για τη βελτίωση των γνώσεων της φυσιολογικής λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος και της κατανόησης της ασθένειας και των συμπτωμάτων της.
  • Την προώθηση υγιεινών συνηθειών και της άσκησης για τους ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις.

Ο φυσικοθεραπευτής θέτει συγκεκριμένους στόχους μαζί με τον ασθενή, αναλόγως τις ανάγκες του και το περιβάλον, και εργάζεται με την υπόλοιπη διεπιστημονική ομάδα για την επίτευξη αυτών.

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για το ρόλο του φυσικοθεραπευτή στα αναπνευστικά προβλήματα και πώς μπορεί να βοηθήσει, μη διστάσετε να ρωτήσετε έναν φυσικοθεραπευτή ή να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας – Αποκατάστασης (ΤΚΑΦΑ), του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ