Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

2310 69 90 50

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαταραχές στην Κροταφογναθική Άρθρωση (TMJ), γράφει η Βαρυτημίδου Φανή, PT,OMT cand.

Η Κροταφογναθική άρθρωση (TMJ) βρίσκεται σε κάθε πλευρά του κεφαλιού μπροστά από το αφτί σας. Λειτουργεί σαν συρόμενος μεντεσές, συνδέοντας το οστό της γνάθου με το κρανίο σας. Έχετε μία άρθρωση σε κάθε πλευρά της γνάθου.

Οι διαταραχές της Κροταφογναθικής μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην άρθρωση, στους μύες που ελέγχουν την κίνηση της γνάθου και στις γύρω περιοχές.

Η ακριβής αιτία των διαταραχών της Κροταφογναθικής ενός ατόμου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, ο πόνος σας μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν πόνο στην Κροταφογναθική, τείνουν να σφίγγουν ή να τρίζουν τα δόντια τους (βρουξισμός). Αν και πολλοί άνθρωποι συνήθως τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους και δεν αναπτύσσουν ποτέ διαταραχές στην Κροταφογναθική.

Συμπτώματα:

  • Πόνος ή ευαισθησία της γνάθου
  • Πόνος στη μία ή στις δύο αρθρώσεις
  • Πόνος μέσα και γύρω από το αφτί
  • Δυσκολία ή πόνος κατά τη μάσηση
  • Πόνος στο πρόσωπο
  • Κλείδωμα της άρθρωσης καθιστώντας δύσκολο το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματός σας

Μπορεί επίσης να προκληθεί ήχος κρότου ή «κλικ» όταν ανοίγετε το στόμα ή όταν μασάτε. Αν δεν υπάρχει πόνος ή περιορισμός της κίνησης που να σχετίζετε με το «κλικ» της γνάθου σας, πιθανότατα δεν χρειάζεσθε θεραπεία για την Κροταφογναθικής σας άρθρωση.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν έχετε επίμονο πόνο, ευαισθησία ή εάν δεν μπορείτε να κλείσετε εντελώς τη γνάθο σας.

Ο γιατρός, ο οδοντίατρος ή ο ειδικός θεραπευτής της Κροταφογναθικής άρθρωσης μπορούν να συζητήσουν πιθανές αιτίες και θεραπείες για το πρόβλημα σας.

Θεραπεία:

Συμβουλευτική: η εκπαίδευση και η συμβουλευτική μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τους παράγοντες και τις συμπεριφορές που επιδεινώνουν τον πόνο σας (τρίξιμο δοντιών, σφίξιμο, στήριξη στο πηγούνι, δάγκωμα νυχιών).

Η συνειδητοποίηση των συνηθειών που σχετίζονται με την ένταση θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη συχνότητα τους.

 Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα σας

  • Αποφυγή τσίχλας
  • Διατάσεις και μασάζ στην περιοχή
  • Εκπαίδευση διαφραγματικής αναπνοής

Μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομερή αξιολόγηση των συμπτωμάτων σας!

Η κα. Βαρυτημίδου Φανή είναι Φυσικοθεραπεύτρια,OMT cand. συνεργάτης του Φυσικοθεραπευτηρίου “Kinesiotherapy” απο το 2015.

Εξειδικεύεται στην Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία, στην Αποκατάσταση Αθλητικών κακώσεων και στις Διαταραχές της Κροταφογναθικής ‘Αρθρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ