Το «αιώνιο» ερώτημα;
Να βάλω πάγο στο διάστρεμμα της ποδοκνημικής μου (στραμπούλιγμα αστραγάλου) ;
Εξαρτάται σε ποια εποχή ζεις, είναι η σωστή απάντηση!
Η επιστημονική έρευνα, μας δίνει συνεχώς νέα δεδομένα και αποδείξεις οπότε όλα αλλάζουν και προσαρμόζονται συνεχώς, έτσι αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε κατά την διάρκεια της παρουσίας μας στον πλανήτη!
Αν λοιπόν (υπήρχε η δυνατότητα να) με ρωτούσες…
Πριν το 1978…θα σου απαντούσα με τα ακρωνύμιο ICE (Ice – Πάγος, Compression – Συμπίεση (επίδεσμος), Elevation – Ανύψωση, σε θέση ψηλότερα από την καρδιά).
Το 1978 ήρθε ο Dr. Mirkin και μας σύστησε το RICE, πρόσθεσε το Rest – Ανάπαυση (Ice – Πάγος, Compression – Συμπίεση, επίδεσμος, Elevation – Ανύψωση).
Το 1998, Kerr, Dalley και Booth “ταράζουν τα νερά” της αποκατάστασης με το PRICE, όπου P βάλτε Protection – Προστασία (ακινησία) και κατόπιν τα γνωστά… (Rest – Ανάπαυση, Ice – Πάγος, Compression – Συμπίεση, Elevation – Ανύψωση). Με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα διότι η απώλεια κίνησης είχε αρνητικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση.
Το 2012, ξεκινάει η «επανάσταση», Bleakley, Glasgow και Webb με το POLICE, όπου για πρώτη φορά δεν συστήνεται η Rest – Ανάπαυση και την θέση της διαδέχεται το Optimal Loading – Βέλτιστο Φορτίο! Ανακαλύψαμε ότι το ιδανικό φορτίο (διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο) βοηθά στην αποκατάσταση μέσω της κυτταρικής αναγέννησης που προκαλείται από ελαφριά μηχανική φόρτιση στα αρχικά στάδια. Επίσης, η ανάπαυση ή η έλλειψη κίνησης είναι επιζήμια για την αποκατάσταση. «Σήκω και πάτα το!!»
Φτάνουμε το 2014 και έρχονται τα πάνω κάτω…. ο Dr Mirkin (από το μακρινό 1978) αναγνώρισε τις αλλαγές στην έρευνα και, όπως θα έκανε κάθε επιστήμονας που βασίζεται σε στοιχεία, απέσυρε τον πάγο από το αρχικό του πρωτόκολλο. Δήλωσε ότι οι προπονητές χρησιμοποιούσαν την οδηγία του «RICE» για δεκαετίες, αλλά κάναμε λάθος…τώρα φάνηκε ότι τόσο ο πάγος όσο και η πλήρης ανάπαυση μπορεί στην πραγματικότητα να καθυστερήσουν την επούλωση, αντί να βοηθήσουν».
Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Dr Mirkin είναι τα απαραίτητα οφέλη κατά διαδικασίας φλεγμονής. Σε έναν τραυματισμό, το σώμα μας στέλνει σήματα στα φλεγμονώδη κύτταρα (μακροφάγα) τα οποία απελευθερώνουν την ορμόνη IGF-1 (Ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας). Αυτά τα κύτταρα ξεκινούν την επούλωση σκοτώνοντας τον κατεστραμμένο ιστό. Αν και όταν εφαρμόζεται πάγος, μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίζουμε τη φυσική απελευθέρωση του IGF-1 από το σώμα και επομένως να καθυστερούμε την έναρξη της διαδικασίας επούλωσης.
Σωτήριον έτος 2019… “PEACE + LOVE” από τους Blaise και Esculier με νέες και άκρως προοδευτικές προσεγγίσεις αλλά πάντα Επιστημονικά Τεκμηριωμένες και πάμε να δούμε το ακρωνύμιο:
Protection – Προστασία
Αποφορτίστε ή περιορίστε την κίνηση για 1 έως 3 ημέρες για να ελαχιστοποιήσετε την αναμενόμενη δημιουργία αιματώματος, αποτρέψτε τη διάταση των τραυματισμένων ιστών και μειώστε τον κίνδυνο επιδείνωσης του τραυματισμού. Η ανάπαυση πρέπει να ελαχιστοποιείται, καθώς η παρατεταμένη ανάπαυση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αντοχή και την ποιότητα των ιστών. Βασιστείτε στο αίσθημα του πόνου για να καθοδηγήσετε για την απομάκρυνση της προστασίας και τη σταδιακή επαναφόρτιση.
Elevation – Aνύψωση
Ανυψώστε το άκρο, σε θέση ψηλότερα από την καρδιά, για να προωθήσετε τη ροή υγρών από τον ιστό. Παρά τα αδύναμα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της, η ανύψωση εξακολουθεί να συνιστάται, δεδομένης της χαμηλής σχέσης κινδύνου-οφέλους.
Avoid Anti-Inflammatory Drugs για την αποφυγή αντιφλεγμονωδών μορφών φαρμακευτικής αγωγής.
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα ενδέχεται να είναι επιζήμια για την μακροχρόνια επούλωση των ιστών. Οι διάφορες φάσεις της φλεγμονής συμβάλλουν στη καλύτερη αναγέννηση των μαλακών μορίων. Η αναστολή μιας τέτοιας σημαντικής διεργασίας με τη χρήση φαρμακευτικών μεθόδων δεν συνιστάται, καθώς θα μπορούσε να μειώσει την επούλωση των ιστών, ειδικά όταν λαμβάνεται σε υψηλότερη δοσολογία.
Επίσης, αμφισβητούμε τη χρήση της κρυοθεραπείας. Παρά την ευρεία χρήση από τους κλινικούς και τον πληθυσμό, δεν υπάρχουν ποιοτικά αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του πάγου στην αντιμετώπιση των τραυματισμών των μαλακών μορίων. Ακόμη και αν το αναλγητικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό, μπορεί να οδηγήσει σε υποβαθμισμένη αναγέννηση ιστού και περιττή σύνθεση κολλαγόνου.
Compress – Συμπίεση
Η εξωτερική μηχανική πίεση με τη χρήση ταινιών ή επιδέσμων βοηθάει στον περιορισμό του ενδοαρθρικού οιδήματος και της αιμορραγίας των ιστών. Παρά τις αντικρουόμενες μελέτες, η συμπίεση μετά από διάστρεμμα της ποδοκνημικής φαίνεται να μειώνει τη διόγκωση της άρθρωσης και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Educate – Εκπαίδευση
Οι παθητικές μέθοδοι αποκατάστασης, όπως η ηλεκτροθεραπεία, η χειροθεραπεία ή ο βελονισμός, νωρίς μετά τον τραυματισμό, έχουν μια ασήμαντη επίδραση στον πόνο και τη λειτουργικότητα, σε σύγκριση με μια ενεργή προσέγγιση , τόσο, που μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα μέχρι και αντιπαραγωγική. Η καλύτερη εκπαίδευση για την κατάσταση και τη διαχείριση του φορτίου θα βοηθήσει στην αποφυγή της “υπερβολικής θεραπείας”, με αποτέλεσμα να μειωθεί το συνολικό κόστος της αποκατάστασης.
Μετά την παρέλευση των πρώτων ημερών, οι μαλακοί ιστοί χρειάζονται LOVE:
Load – Φορτίο
Μια ενεργή προσέγγιση με κίνηση και άσκηση ωφελεί τους περισσότερους ασθενείς με μυοσκελετικές διαταραχές. Η μηχανική καταπόνηση πρέπει να προστεθεί από τις πρώτες μέρες και οι κανονικές δραστηριότητες να επαναλαμβάνονται μόλις τα συμπτώματα το επιτρέπουν. Η βέλτιστη φόρτιση χωρίς επιδείνωση του πόνου, προωθεί την αποκατάσταση, την δύναμη, την αντοχή των τενόντων, των μυών και των συνδέσμων.
Optimism – Aισιοδοξία
Ο εγκέφαλος διαδραματίζει βασικό ρόλο στις παρεμβάσεις αποκατάστασης. Οι ψυχολογικοί παράγοντες όπως η αίσθηση της καταστροφής, η κατάθλιψη και ο φόβος μπορούν να αποτελέσουν εμπόδια στην αποκατάσταση. Οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την αισιοδοξία για να ενισχύσουμε την βέλτιστη ανάκαμψη.
Vascularisation – Αγγειοποίηση
Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργικότητα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη διαχείριση των μυοσκελετικών τραυμάτων. Ενώ απαιτείται έρευνα σχετικά με τη δοσολογία της κατάλληλης άσκησης, η καρδιαγγειακή δραστηριότητα χωρίς πόνο πρέπει να ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά τον τραυματισμό, για να ενισχυθούν τα κίνητρα, αλλά και να αυξηθεί η ροή του αίματος στις τραυματισμένες δομές. Η πρόωρη κινητοποίηση και η αερόβια άσκηση βελτιώνουν τη λειτουργικότητα, την δυνατότητα για εργασία και μειώνουν την ανάγκη για αναλγητική φαρμακευτική αγωγή σε άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις.
Exercise – Άσκηση
Υπάρχει ένα ισχυρό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση ασκήσεων για τη θεραπεία των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής και τη μείωση πιθανοτήτων επαναλαμβανόμενων τραυματισμών. Οι ασκήσεις θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κινητικότητας και της αντοχής νωρίς μετά τον τραυματισμό. Ο πόνος πρέπει να αποφευχθεί για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αποκατάσταση και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για προχωρημένες ασκήσεις σε μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας.
Έτσι έχει η Ιστορία της Αποκατάστασης του διαστρέμματος μέχρι σήμερα…2022, όμως στην άκρη του μυαλού μου πιστεύω πως ξεκίνησε η δικαίωση της γιαγιάς μου, που την πρώτη φορά που «γύρισε» το πόδι μου, μου έκανε χλιαρό ποδόλουτρο και μετά μου είπε με ΗΡΕΜΗ φωνή και ΑΓΑΠΗ…
«Έλα πουλάκι μου…Σήκω και πάτα το, σιγά σιγά, έτσι θα περάσει πιο γρήγορα»!
Για τα updates…stay tuned !!
Πηγές:
[1] van den Bekerom MPJ, Struijs PAA, Blankevoort L, et al. What is the evidence for rest, ice, compression, and elevation therapy in the treatment of ankle sprains in adults. J Athl Train2012;47: 435-43.
[2] Bleakley CM, Glasgow PD, Phillips N, et al. Guidelines on the management of acute soft tissue injury using protection rest ice compression and elevation. London: ACPSM, 2011.
[3] Bleakley CM, Glasgow P, MacAuley DC. Price needs updating, should we call the police? Br J Sports Med2012;46: 220-1.
[4] Vuurberg G, Hoorntje A, Wink LM, et al. Diagnosis, treatment and prevention of ankle sprains: Update of an evidence-based clinical guideline. Br J Sports Med2018;52: 956.
[5] Doherty C, Bleakley C, Delahunt E, et al. Treatment and prevention of acute and recurrent ankle sprain: An overview of systematic reviews with meta-analysis. Br J Sports Med2017;51: 113-25.
[6] Duchesne E, Dufresne SS, Dumont NA. Impact of inflammation and anti-inflammatory modalities on skeletal muscle healing: From fundamental research to the clinic. Phys Ther Sport2017;97: 807-17.
[7] Yerhot P, Stensrud T, Wienkers B, et al. The efficacy of cryotherapy for improving functional outcomes following lateral ankle sprains. Ann Sports Med Res2015;2: 1015.
[8] Singh DP, Barani Lonbani Z, Woodruff MA, et al. Effects of topical icing on inflammation, angiogenesis, revascularization, and myofiber regeneration in skeletal muscle following contusion injury. Front Physiol2017;8: 93.
[9] Hansrani V, Khanbhai M, Bhandari S, et al. The role of compression in the management of soft tissue ankle injuries: A systematic review. Eur J Orthop Surg Traumatol2015;25: 987-95.
[10] Bleakley CM, O’Connor SR, Tully MA, et al. Effect of accelerated rehabilitation on function after ankle sprain: Randomised controlled trial. BMJ2010;340: c1964.
[11] Kim TH, Lee MS, Kim KH, et al. Acupuncture for treating acute ankle sprains in adults. Cochrane Database Syst Rev2014;6: CD009065.
[12] Lewis J, O’Sullivan P. Is it time to reframe how we care for people with non-traumatic musculoskeletal pain? Br J Sports Med2018;epub ahead of print, 25 June 2018.
[13] Graves JM, Fulton-Kehoe D, Jarvik JG, et al. Health care utilization and costs associated with adherence to clinical practice guidelines for early magnetic resonance imaging among workers with acute occupational low back pain. Health Serv Res2014;49: 645-65.
[14] Webster BS, Choi Y, Bauer AZ, et al. The cascade of medical services and associated longitudinal costs due to nonadherent magnetic resonance imaging for low back pain. Spine2014;39: 1433-40.
[15] Khan KM, Scott A. Mechanotherapy: How physical therapists’ prescription of exercise promotes tissue repair. Br J Sports Med2009;43: 247-52.
[16] Lin I, Wiles L, Waller R, et al. What does best practice care for musculoskeletal pain look like? Eleven consistent recommendations from high-quality clinical practice guidelines: Systematic review. Br J Sports Med2019;Epub ahead of print; 2019 Mar 2.
[17] Roy JS, Bouyer LJ, Langevin P, et al. Beyond the joint: The role of central nervous system reorganizations in chronic musculoskeletal disorders. J Orthop Sports Phys Ther2017;47: 817-21.
[18] Briet JP, Houwert RM, Hageman MGJS, et al. Factors associated with pain intensity and physical limitations after lateral ankle sprains. Injury2016;47: 2565-9.
[19] Bialosky JE, Bishop MD, Cleland JA. Individual expectation: An overlooked, but pertinent, factor in the treatment of individuals experiencing musculoskeletal pain. Phys Ther2010;90: 1345-55.
[20] Sculco AD, Paup DC, Fernhall B, et al. Effects of aerobic exercise on low back pain patients in treatment. Spine J2001;1: 95-101.
www.physionews.gr