Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήBlogΎπνος: Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις ύπνου; από την συγγραφική ομάδα του...

Ύπνος: Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις ύπνου; από την συγγραφική ομάδα του Kinesiotherapy

Ποια είναι η καλύτερη θέση ύπνου;

Κοιμάστε ανάσκελα, στο πλάι ή μπρούμυτα; Ίσως να έχετε κάποια αγαπημένη θέση ύπνου, ή να την αλλάζετε που και που. Και κατά την εγκυμοσύνη ή σε διαφορά προβλήματα υγείας, ο τρόπος που κοιμάστε πολλές φορές αλλάζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να παίρνετε τη σωστή θέση ύπνου μπορεί να κάνει την αλλαγή στον τρόπο που αισθάνεστε όταν ξυπνάτε. Έχετε διαλέξει την ιδανική θέση ύπνου για την κατάσταση σας;

Όταν κοιμάστε με λάθος τρόπο μπορεί να επιδεινώσετε η ακόμα να προκαλέσετε πόνο στον αυχένα ή την μέση σας. Μπορεί επίσης να φράσσετε τους αεραγωγούς προς τους πνεύμονες σας οδηγώντας σε προβλήματα όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια. Κάποιες έρευνες δείχνουν ακόμη ότι η λάθος θέση ύπνου μπορεί να κάνει τις τοξίνες να αποβάλλονται πιο αργά από τον εγκέφαλο σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πως ο τρόπος που κοιμάστε επηρεάζει την υγεία σας με διάφορους τρόπους.

Κοιμάστε μπρούμυτα;

Περίπου το 7% των ανθρώπων κοιμούνται μπρούμυτα. Αυτή συχνά ονομάζεται πρηνής θέση. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού μέσω της μετατόπισης των παχιών εκκρίσεων από τους αεραγωγούς. Αλλά ο ύπνος σε αυτή τη θέση ίσως να επιδεινώσει άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη δε βρίσκονται σε ουδέτερη θέση όταν κοιμάστε μπρούμυτα. Αυτό ίσως να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και την πλάτη. Επίσης μπορεί να ασκηθεί πίεση στα νεύρα προκαλώντας μουδιάσματα, μυρμήγκιασμα και νευρικό πόνο.

Εάν σας αρέσει ο ύπνος μπρούμυτα θα ήταν καλό να επιλέξετε μια άλλη θέση ύπνου. Εάν δε μπορείτε να σπάσετε την συνήθεια, στηρίξτε το μέτωπό σας σε ένα μαξιλάρι ώστε το κεφάλι και η σπονδυλική σας στήλη να παραμείνουν σε ουδέτερη θέση και να έχετε χώρο για να αναπνεύσετε.

Η θέση της ελεύθερης πτώσης

Περίπου το 7% των ανθρώπων κοιμούνται μπρούμυτα με το κεφάλι γυρισμένο στο πλάι. Όσοι κοιμούνται έτσι έχουν τα χέρια τους τυλιγμένα γύρω από ένα μαξιλάρι ή κάτω από αυτό.

Κοιμάστε ανάσκελα;

Ο ύπνος ανάσκελα έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του. Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτή τη θέση ως ύπτια θέση.

Ας αρχίσουμε με τα κακά νέα. Μερικοί άνθρωποι που κοιμούνται ανάσκελα ίσως βιώσουν πόνο στην μέση. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει έναν υπάρχοντα πόνο στην πλάτη, συνεπώς αυτή δεν είναι η καλύτερη θέση ύπνου για τον πόνο στη μέση. Εάν υποφέρετε από ροχαλητό η από υπνική άπνοια, ο ύπνος στην ύπτια θέση ίσως να χειροτερεύσει αυτές τις καταστάσεις, επίσης. Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν αυτή τη θέση κατά τα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Ο ύπνος ανάσκελα έχει και οφέλη για την υγεία. Το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική σας στήλη βρίσκονται σε ουδέτερη θέση όποτε είναι λιγότερο πιθανό να βιώσετε αυχενικό πόνο. Ο ύπνος ανάσκελα με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο με ένα μικρό μαξιλάρι θεωρείται η καλύτερη στάση ύπνου για την καούρα.

Η θέση του στρατιώτη

Σε αυτή τη θέση, το άτομο ξαπλώνει ανάσκελα με τα χέρια του κάτω και κοντά στο σώμα. Περίπου το 8% των ανθρώπων προτιμούν να κοιμούνται σε αυτή τη θέση.

Αυτή είναι μια κακή επιλογή για το ροχαλητό και ίσως σας αποτρέψει από το να έχετε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν το ροχαλητό σας σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε αρκετά.

Η θέση του αστερία

Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε θέση αστερία κοιμούνται ανάσκελα με τα χέρια τους ψηλά πάνω από το κεφάλι τους. Περίπου το 5% των ανθρώπων κοιμάται με αυτό τον τρόπο.

Όπως όλοι όσοι κοιμούνται ανάσκελα, οι άνθρωποι που κοιμούνται στη θέση του αστερία μπορεί να είναι επιρρεπείς στο ροχαλητό και σε προβλήματα ύπνου.

Κοιμάστε στο πλάι;

Ο ύπνος στο πλάι είναι η πιο δημοφιλής θέση ύπνου μέχρι στιγμής. Είναι γνωστή επίσης ως πλαγιά θέση από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον ύπνο.

Αυτή η θέση ίσως είναι καλή για αυτούς που ροχαλίζουν. Εάν έχετε κάποια μορφή αρθρίτιδας, ο πόνος στο πλάι ίσως να σας προκαλέσει πόνο. Όταν κουλουριάζεστε μπορεί επίσης να αποτρέψετε την βαθιά αναπνοή καθώς με αυτό τον τρόπο εμποδίζετε το διάφραγμα σας.

Ο ύπνος στο πλάι και η εκκαθάριση του εγκεφάλου

Είναι πιθανό ο ύπνος στο πλάι να είναι καλός για τον εγκέφαλο σας. Οι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος μας εκκαθαρίζει τις άχρηστες πληροφορίες πιο γρήγορα όταν κοιμόμαστε.

Ωστόσο είναι ακόμα ασαφές εάν η θέση που κοιμάστε επηρεάζει την εκκαθάριση αυτή. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους δείχνει πως ο ύπνος στο πλάι μπορεί να βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική εκκαθάριση του εγκεφάλου σε σχέση με άλλες θέσεις.

Ανησυχίες για ρυτίδες

Παρόλο που όσοι κοιμούνται στο πλάι απολαμβάνουν πολλά πλεονεκτήματα, ένα μειονέκτημα ίσως εμφανιστεί καθώς μεγαλώνουν. Επειδή πιέζετε το πρόσωπο σας κάτω στην πλαγιά θέση, αυτό μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες προσώπου και διεύρυνση του δέρματος μέσα στο χρόνο.

Πεσμένο στήθος

Οι γυναίκες που κοιμούνται στο πλάι ίσως διαπιστώσουν πως ο μαστός τους (σύνδεσμος Coopers) σταδιακά διατείνεται μέσα στο χρόνο προκαλώντας το κρέμασμα του στήθους. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ωστόσο αποτελεί ανησυχία για πολλούς. Εάν σας απασχολεί μια λύση είναι να στηρίζετε το στήθος σας με ένα μαξιλάρι. Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος μπορεί να διαπιστώσουν ότι είναι πιο άνετο να κοιμούνται με στηθόδεσμο για επιπρόσθετη στήριξη.

Εμβρυϊκή στάση

Περίπου το 41% των ανθρώπων χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη πλαγιά θέση με το σώμα κουλουριασμένο και τα γόνατα λυγισμένα. Τα άτομα που κοιμούνται στο πλάι με τα πόδια τους λυγισμένα και κουλουριασμένα προς τον κορμό τους κοιμούνται σε εμβρυϊκή θέση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι σε αυτή τη θέση κοιμούνται περισσότερο οι γυναίκες παρά οι άντρες, αν και άλλες έρευνες το αμφισβητούν αυτό. Αυτή είναι ίσως μια καλή επιλογή για τις έγκυες γυναίκες επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Εάν ο ύπνος σε αυτή τη θέση προκαλεί πόνο στα ισχία σας, η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού ανάμεσα στα πόδια ίσως να ανακουφίσει από την πίεση.

Η θέση κούτσουρο

Οι άνθρωποι που κοιμούνται στη θέση κούτσουρο ουσιαστικά βρίσκονται σε πλάγια θέση με τα χέρια τους κάτω και δίπλα στο σώμα τους. Περίπου το 15% των ανθρώπων κοιμούνται στη θέση αυτή. Αυτή η θέση ύπνου ίσως είναι καλή για εσάς εάν ροχαλίζετε, αλλά εάν έχετε αρθρίτιδα μπορεί να ξυπνάτε με πόνο.

Θέση yearner

Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτή τη θέση ξαπλώνουν στο πλάι με τα χέρια τους τεντωμένα μπροστά από το σώμα. Αυτή η θέση μπορεί να είναι καλή αν έχετε προβλήματα αναπνοής όταν κοιμάστε, αλλά κακή αν υποφέρετε από αρθρίτιδα. Περίπου το 13% των ανθρώπων κοιμούνται σε αυτή τη θέση.

Η θέση κουτάλι

Η θέση κουτάλι είναι μια πλαγιά θέση ύπνου για ζευγάρια. Το άτομο από πίσω κρατά το άτομο που βρίσκεται μπροστά κοντά στο σώμα του. Όπως και με άλλες θέσεις, αυτή έχει τόσο πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Όσον αφορά τα τελευταία, τα ζευγάρια ίσως να ξυπνούν πιο συχνά όταν κοιμούνται με αυτό τον τρόπο καθώς είναι πιο πιθανό να σας σπρώξει ο σύντροφος σας.

Η θέση κουτάλι, όμως, είναι ιδανική για αγκαλιές οι οποίες διεγείρουν την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης. Αυτή είναι μια ορμόνη που προάγει το δέσιμο, μειώνει το στρες, και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα. Η αγκαλιά για έστω 10 λεπτά είναι αρκετή για την πυροδότηση της απελευθέρωσης της ωκυτοκίνης.

Ποια πλευρά είναι καλύτερη για το σύνδρομο Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να γνωρίζεις ποια είναι η καλύτερη πλευρά για να κοιμηθείς μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ο ύπνος προς τα δεξιά, μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή περισσότερου οξέος μέσω του οισοφάγου. Ο ύπνος μπρούμυτα ή ανάσκελα κάνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης χειρότερα, επίσης. Για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οι ασθενείς συνήθως κοιμούνται στις αριστερές τους πλευρές.

Ο ύπνος στο πλάι και καρδιακή ανεπάρκεια

Άτομα που υποφέρουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια αποφεύγουν να κοιμούνται ανάσκελα και στα πλάγια στα αριστερά τους. Οι παλμοί της καρδιάς τους ίσως να διαταράξουν τον ύπνο τους σε αυτές τις θέσεις. Αυτοί οι ασθενείς τείνουν να προτιμούν τον ύπνο στο πλάι δεξιά. Στη πραγματικότητα, ο ύπνος στο πλάι δεξιά μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια από επιπρόσθετα προβλήματα στην υγεία τους.

Ποια είναι η καλύτερη θέση για την αποφυγή δημιουργίας ρυτίδων;

Εάν κοιμάστε μπρούμυτα η στο πλάι, το πρόσωπο σας πιέζεται στο μαξιλάρι όλη τη νύχτα. Αυτό διατείνει το δέρμα σας στη πάροδο του χρόνου, σχηματίζοντας ρυτίδες. Εάν θέλετε να το αποτρέψετε αυτό, προτιμήστε τον ύπνο ανάσκελα.

Η καλύτερη θέση ύπνου για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ροχαλητού, συνήθως είναι καλύτερο να κοιμάστε στο πλάι. Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει το ροχαλητό, αλλά για μια μικρή μερίδα ατόμων, ο ύπνος ανάσκελα τους βοηθά να αισθάνονται πιο ξεκούραστοι μέσα στη μέρα.

Συμβουλές για να σταματήσετε το ροχαλητό

Εάν ροχαλίζετε, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να κοιμηθείτε ανάσκελα, δοκιμάστε να στοιβάξετε μερικά μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας για να μειώσετε το ροχαλητό. Εάν το ροχαλητό σας ξυπνά ή εάν ξυπνάτε λαχανιασμένοι ή αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Άπνοια ύπνου

Το σοβαρό η έντονο ροχαλητό ίσως είναι ένα σημάδι υπνικής άπνοιας, μια κατάσταση που σας αναγκάζει να σταματάτε και να ξεκινάτε να αναπνέετε ενώ κοιμάστε λόγω απόφραξης τον αεραγωγών. Η υπνική άπνοια σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Εάν έχετε υπνική άπνοια, είναι γνωστό πως ο τρόπος που κοιμάστε επηρεάζει το ποσό κουρασμένοι αισθάνεστε την επόμενη μέρα.

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε πως οι περισσότεροι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια κοιμήθηκαν καλύτερα στο πλάι, βίωσαν λιγότερο διακοπτόμενο ύπνο και ήταν πιο ξύπνιοι την επόμενη μέρα . Ωστόσο, η ίδια μελέτη απέδειξε πως οι άνθρωποι με σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια αισθανόντουσαν στην πραγματικότητα περισσότερο νυσταγμένοι την επόμενη μέρα εάν κοιμόντουσαν στο πλάι, συγκριτικά με ανάσκελα. Ρωτήστε τον γιατρό σας για συμβουλές ύπνου εάν υποπτεύεστε ότι έχετε αποφρακτική υπνική άπνοια.

Οι καλύτερες θέσεις ύπνου για πόνο στην πλάτη, τον ώμο και τον αυχένα

Εάν έχετε πόνο στην πλάτη, ο ύπνος μπρούμυτα η ανάσκελα ίσως να επιδεινώσει τον πόνο σας. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην πλάτη, προτείνεται ο ύπνος στο πλάι.

Για περαιτέρω ανακούφιση, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα σας για να διατηρήσετε τα ισχία σας ευθυγραμμισμένα. Εάν πρέπει να κοιμηθείτε ανάσκελα, η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από τα γόνατα θα αφαιρέσει κάποια πίεση από την πλάτη σας.

Πόνος στην ωμική ζώνη, αυχένα και θώρακα

Η αρθρίτιδα και άλλες επώδυνες καταστάσεις κατά μήκος του άνω τμήματος της σπονδυλικής στήλης μπορούν να επιδεινωθούν ή και να βελτιωθούν καθώς κοιμάστε. Ωστόσο, οι μελέτες φαίνεται να διαφωνούν σχετικά με το ποιες θέσεις είναι ιδανικές.

Μια μεγάλη μελέτη απέδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν στην θέση αστερία – ανάσκελα με τα χέρια τους ψηλά κοντά στο στήθος τους ή στο κεφάλι τους- είχαν λιγότερο πόνο στον ώμο. Αλλά δε μπορούσε να εξηγηθεί εάν αυτοί οι άνθρωποι είχαν λιγότερο πόνο στην ωμική ζώνη λόγω του τρόπου που κοιμόντουσαν, ή εάν κοιμόντουσαν με αυτόν τον τρόπο επειδή είχαν λιγότερο πόνο.

Μια μεταγενέστερη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν ανάσκελα με τα χέρια τους στο πλάι -η θέση του στρατιώτη- ενεργοποιούσαν λιγότερο τους μύες του ώμου και έτσι μπορεί να βίωναν λιγότερο πόνο στους ώμους.

Οι καλύτερες θέσεις ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν είστε έγκυος, ο ύπνος ανάσκελα ή μπρούμυτα μπορεί να είναι άβολος ή και αδύνατος. Θα είστε πιο άνετα εάν κοιμάστε στο πλάι. Προτιμήστε την αριστερή πλαγιά θέση για την μεγιστοποίηση της κυκλοφορίας τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού σώματος ή ενός απλού μαξιλαριού κάτω από την κοιλιά σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στη μέση. Τοποθετήστε ένα ακόμη μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας και λυγίστε τα γόνατα σας για να είστε ακόμη πιο άνετα.

Αποφύγετε αυτή τη στάση κατά την εγκυμοσύνη

Ίσως να το έχετε ακούσει ήδη από τον γιατρό σας, αλλά σε κάθε περίπτωση οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Για περισσότερο από μισό αιώνα, γνωρίζουμε ότι οι έγκυες γυναίκες που κοιμούνται ανάσκελα μειώνουν την ροή του αίματος προς το έμβρυο.

Πρόσφατα, ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτός ο τρόπος ύπνου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο θνησιγένειας, ακόμη και σε κατά τα αλλά υγιείς εγκυμοσύνες. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα και κατά τη διάρκεια της ημέρας -έστω και 30 λεπτά σε αυτή τη θέση είναι αρκετά για να αναγκάσουν το έμβρυο σας να μετακινηθεί σε μια θέση και κατάσταση που απαιτεί λιγότερο οξυγόνο για να επιβιώσει. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πως το να ξαπλώνετε ανάσκελα – ακόμη και για έναν σύντομο ύπνο – μειώνει το διαθέσιμο οξυγόνο στο έμβρυο σας.

Είναι το στρώμα σας άνετο;

Τα στρώματα κατασκευάζονται από μια πληθώρα διαφορετικών υλικών. Κάποια είναι απαλότερα αλλά πιο σφιχτά. Το είδος του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο το στρώμα σας επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Όσον αφορά τη σταθερότητα ενός στρώματος, επιθυμείτε ένα στρώμα το οποίο είναι αρκετά σφιχτό για να στηρίξει τη σπονδυλική σας στήλη αλλά κι αρκετά μαλακό ώστε να μπορεί να παίρνει το σχήμα του σώματός σας. Τα άτομα που υποφέρουν από πόνο στην πλάτη ίσως να είναι πιο άνετα με ένα στρώμα που είναι μαλακό και προστατευτικό.

Δεν μπορείτε να είστε σίγουροι εάν ένα στρώμα σας ταιριάζει μέχρι να ξαπλώσετε σε αυτό για ένα διάστημα. Όταν ψάχνετε να ψωνίσετε ένα στρώμα, αγοράστε από κάποιο κατάστημα που σας επιτρέπει να το δοκιμάσετε για μερικές εβδομάδες και να το αλλάξετε εάν δεν κάνει για εσάς.  

Μπορεί η στάση ύπνου σας να προβλέψει την προσωπικότητά σας;

Αυτό εξαρτάται από το τι θεωρείτε «προσωπικότητα». Κατά τις δεκαετίες του 70 και του 80, κάποιοι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις στάσεις ύπνου για να προβλέψουν εάν κάποιος ήταν παρορμητικός, θηλυκός, αγχώδης, με αυτοπεποίθηση – ακόμη κι αν μπορούσε να υπνωτιστεί.

Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν αμφισβητήσει αυτές τις θεωρίες. Η έρευνα κατακρίθηκε για την χρήση μικρού μεγέθους δείγματος. Πολλές αντιφάσεις έχουν βρεθεί μεταξύ αυτών των μελετών, επίσης.

Μια πιο πρόσφατη προσπάθεια για τη συσχέτιση ανθρωπίνων χαρακτηριστικών με θέσεις ύπνου δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Έδειξε μόνο μια πολύ μικρή σχέση μεταξύ της θέσης ύπνου και της προσωπικότητας και χρησιμοποιώντας προβλέψεις από παλιότερα μοντέλα, απέτυχε να προβλέψει αξιόπιστα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συμμετεχόντων.

Αλλά από την άλλη πλευρά…

Ακόμη κι αν οι παλιότερες μελέτες είναι αναξιόπιστες, μπορεί να υπάρχει άλλος τρόπος που οι στάσεις του ύπνου μας λένε κάτι για την προσωπικότητά μας. Ορισμένες θέσεις ύπνου συνδέονται με άτομα που κοιμούνται καλά. Ίσως οι άνθρωποι που τις χρησιμοποιούν να ξυπνούν λιγότερο εκνευρισμένοι και οξύθυμοι, και περισσότερο ενεργοποιημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα χρησιμοποιώντας τις πέντε βασικές ομάδες με χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Μια ομάδα 22.000 Αμερικανών και Ιαπώνων ενηλίκων αξιολογήθηκαν μέσα σε 10 χρόνια. Όσοι κοιμόντουσαν άσχημα έτειναν να γίνονται λιγότερο προσεκτικοί με τον χρόνο. Όσοι κοιμόντουσαν καλά ήταν περισσότερο εξωστρεφείς και λιγότερο νευρικοί.

Επομένως, στο τέλος της ημέρας, η καλύτερη θέση ύπνου για εσάς ίσως να είναι απλά αυτή που σας κάνει να αισθάνεστε στα καλύτερα σας την επόμενη ημέρα.

Το παρόν κείμενο συντάχθηκε από την συγγραφική ομάδα του Φυσικοθεραπευτηρίου “Kinesiotherapy”!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments